Confluenţa Drava-Mura va rămâne neatinsă.

Foto © Mario Romulic

O zonă umedă valoroasă de la frontiera croato-ungară, ameninţată de un proiect de regularizare care urma să o transforme într-un canal lipsit de viaţă, a fost salvată prin decizia de vineri a Ministerului pentru Mediu şi Protecţia Naturii din Croaţia.

De mai mulţi ani, zona se afla în atenţia organizaţiilor ecologiste precum WWF, Drava League şi EuroNatur, care intenţionau să o introducă sub protecţia UNESCO,  în viitoarea Rezervaţie a Biosferei Drava-Mura-Dunăre, întinsă pe teritoriul a cinci state. În continuare, se aşteaptă o decizie ministerială în legătură cu regularizarea a 53 de kilometri din Dunăre, în regiunea transfrontalieră sârbo-croată. Un asemenea proiect reprezintă însă nu doar o lovitură pentru biodiversitate, dar şi o intervenţie cu efecte pe termen lung în controlul inundaţiilor – deoarece malurile naturale şi luncile au un rol important de reglare a debitului.

„Decizia minsterului împotriva distrugerii confluenţei Drava-Mura e un semnal important pentru o mai bună protecţie a habitatelor naturale unice din Croaţia“, a declarat Arno Mohl, expert internaţional pentru ape al WWF. „Avem încredere că ministrul Zmailovic va opri acum şi restul proiectelor“.

 

sursa: WWF

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*