Platformă eşuată în Alaska

Prin amabilitatea lui Jonathan Klingenberg, Paza de Coasta SUA

Platforma petrolieră Kulluk a companiei Shell* a eşuat pe coastele stâncoase din sudul Alaskăi în ajun de Anul Nou, după o furtună puternică, scrie Marianne Lavelle pe pagina National Geographic.

Platforma de 81 de metri, fotografiată aici chiar pe 31 decembrie, e acum stabilă şi nu sunt semne de scurgeri de produse petroliere. La bordul ei se aflăî însă peste 500.000 de litri de motorină şi lubrefianţi, care ar putea produce un impact serios în Insula Sitkalida, cea mai mare din arhipelagul Kodiak.

Paza de Coastă americană, oficialităţile şi reprezentanţii industriei au început o operaţiune masivă de  a stabilizare a platformei.

Sitkalida are un ţărm crestat, care adăposteşte o bogată biodiversitate şi surse importantă de hrană pentru păsările şi mamiferele marine, 16 râuri cu somon sălbatic, dar şi situri arheologice vechi de 7.000 de ani, ale populaţiei alutiiq. O echipă a început evaluările asupra posibilului efect al unei scurgeri. Deocamdata, substanţele poluante rămân în centrul navei, în containere de oţel, a spus comandantul operaţiunilor Shell.

*Shell sponsorizează iniţiativa National Geographic’ Great Energy Challenge. revista National Geographic îşi menţine însă autonomia editorială.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*