Raport asupra mercurului 2013 – UNEP

Circulatia mercurului antropogen in natura - sursa TIME TO ACT, UNEP

În fiecare an, 260 de tone de mercur din sol sunt spălate în râuri şi lacuri ca urmare a despăduririlor şi eroziunii care decurge din ele, afirmă Studiul Global de Evaluare asupra Mercurului 2013, prezentat zilele acestea la Geneva de Programul de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP).

O mare parte din expunerea oamenilor la mercur provine din consumul de peşte, ceea ce face ca mediul acvatic să fie principala legătură dintre mercur şi sănătatea noastră. În ultimii 100 de ani, concentraţia de mercur de la suprafaţa oceanelor s-a dublat (în primii 100 de metri) iar în apele mai adânci a crescut cu 25 la sută, afirmă studiul.

Principalele surse de mercur pentru om sunt răpitorii mari, aflaţi la capătul lanţului trofic din ocean şi care acumulează o cantitate semnificativă de metale grele.

Potrivit studiului UNEP, emisiile globale de mercur produse de mineritul artizanal de aur sunt mult mai mari decât se estimase în 2008, reprezentând 37% din emisiile antropogene totale. Alte surse majore sunt arderea combustibililor fosili, producţia de metale feroase şi neferoase şi industria cloro-sodică. Regiunea cu cele mai mari emisii este Asia.

O situaţie  specială se înregistrează în regiunea Arctică, unde 59% dintre copiii din trei zone evaluate au înregistrat o contaminare cu mercur peste limita admisă.

Totuşi, datorită conştientizării pericolului de contaminare, cererea la nivel global continuă să scadă, pe măsură ce mercurul este înlocuit în diferitele produse. Negocieri au loc pentru finalizarea unui tratat global de limitare emisiilor, probabil în 2014. Raportul UNEP a fost prezentat chiar în cadrul acestor negocieri finale.

Vezi aici un alt raport UNEP pe tema mercurului, intitulat TIME TO ACT.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*