WWF – Probleme de mediu în Politica Agricolă UE

Foto Frank Lukasseck/Corbis

WWF-România trage un semnal de alarmă cu privire la noua Politică Agricolă Comună, în care membri ai Comitetului pentru Agricultură din Parlamentul European au introdus o sumă de amendamente pe care organizaţia le consideră periculoase.

În ceea ce priveşte Plăţile Directe. Propunerea Comitetului este de a introduce o abordare de tip ”meniu” – susţinută de toate partidele politice reprezentate, în afară de grupul Verzilor. Într-un asemenea scenariu, administraţiile naţionale şi/sau regionale vor avea posibilitatea de a alege şi implementa, în locul măsurilor necesare, măsuri de mediu după bunul plac, pe care fermierii le vor putea adopta foarte uşor fără a-şi pierde subvenţiile.

În schimb, cele trei măsuri iniţiale (diversificarea culturilor, existenţa pe domeniul agricol a unor zone naturale neatinse, de importanţă ecologică şi pajişti permanente) propuse de Comisie vor deveni opţionale. Acest scenariu ar reprezenta un dezastru, rezultatul fiind o legislaţie de mediu slabă, ineficientă şi neadaptată la nevoile curente.

În ceea ce priveşte prevederile pentru Dezvoltare Rurală, noua propunere introduce subvenţii duble pentru fermieri, care sunt ilegale. Anomalia legislativă privitoare la plăţile duble ar permite fermierilor care primesc subvenţii pentru activităţi în cadrul schemelor de agro-mediu din Programul de Dezvoltare Rurală să fie eligibili pentru plăţi ”verzi” sub Pilonul 1, încasând astfel bani de două ori pentru aceeaşi activitate. Acest lucru înseamnă, pe lângă un management defectuos şi ilegal din perspectiva tratatelor europene, şi pierderea a 3 miliarde de euro anual din bugetul pentru schemele de mediu.

Comitetul pentru Agricultură continuă, de asemenea, să susţină propunerea Comisiei pentru introducerea unui Instrument pentru Stabilizarea Veniturilor şi a unor scheme de asigurări care sunt costisitoare şi ar putea consuma cea mai mare parte a fondurilor pentru dezvoltare rurală.

Zonele cu înaltă valoare naturală (High Nature Value) şi sistemele de agricultură ecologică nu primesc niciun fel de susţinere în cadrul noii propuneri, deşi acestea joacă un rol esenţial în livrarea de bunuri şi servicii de mediu şi în economia rurală. Aceste sisteme ar trebui, în viziunea WWF, e să devină prioritare, iar HNV să primească o definiţie clară. Acest lucru ar creşte atenţia care le este acordată şi implicit fondurile destinate lor. Din păcate însă, grupurile politice din Comitet, cu excepţia Verzilor, au decis să nu organizeze o sesiune de vot pentru potenţiale sub-programe de susţinere a agriculturii ecologice.

De asemenea, nu s-a ajuns la niciun acord privind includerea legislaţiei de bază din domeniul apelor şi utilizării pesticidelor în cerinţele minime ce trebuie respectate de fermieri.

Aceste amendamente urmează a fi votate în Comitetul pentru Agricultură pe 23 şi 24 ianuarie, iar rezultatul votului va deveni mandatul oficial de negociere cu Consiliul European, după trecerea prin Parlamentul European. Dacă sunt acdeptate, ele compromit şansa unui progres real din punct de vedere al politicilor de mediu şi agricultură, spune organizaţia, împiedicând îndeplinirea Strategiei Europa 2020 pentru o dezvoltare inteligentă, durabilă şi inclusivă.

Organizaţia WWF consideră că măsurile de mediu din domeniul agriculturii nu pot fi alterate şi utilizate pentru câştigarea unui avantaj politic pentru partide.

 

Citeşte întregul comunicat WWF aici

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*