Chimicale – dereglare hormonală – cancer

Foto Corbis

Un raport UNEP avertizează asupra legăturii strânse dintre ele.

Chimicalele din gospodărie şi produsele industriale care dereglează sistemul hormonal au legătură cu rata mare a cancerului de sân, ovarian, testicular, de prostată şi tiroidian, avertizează un raport publicat azi, 20 februarie, de Programul de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP) şi de Organizaţia Mondială a Sănătaţii.

O parte din substanţele care afectează sistemul endocrin se găsesc în natură, dar cele sintetice se găsesc în pesticide, ingnifuge, aditivi pentru mase plastice, produse electronice şi produse de igienă personală şi cosmetică. De asemenea, pot apărea în alimente, fie ca aditivi, fie ca agenţi de contaminare. Raportul face şi o legătură între aceşti factori chimici de dereglare endocrină şi probleme ale copiilor precum testiculele necoborâte la băieţi, dezvoltare deficientă a sistemului nervos, deficienţă de atenţie şi hiperactivitate.

„Aproape 800 de substanţe chimice sunt cunoscute ca fiind capabile să interfereze cu receptorii hormonali, cu sinteza sau cu conversia hormonală. Cu toate acestea, numai o mică parte a lor au fost testate pentru a se stabili dacă pot afecta sistemul endocrin într-un organism intact“, afirmă raportul. „Marea majoritate nu au fost testate deloc“

Factorii de dereglare endocrină ajung în mediul înconjurător din reziduurile industriale şi urbane, din chimicalele folosite în agricultură şi spălate de ploi şi din arderea deşeurilor. Oamenii sunt expuşi atunci când ingerează alimente, praf şi apă contaminate, când inhalează gaze şi particule din aer sau când pielea lor intră în contact cu substanţe contaminate.

Studiul Situaţia cercetărilor privind factorii chimici de dereglare endocrină cere o aprofundare a cercetării pentru a înţelege pe deplin asocierile dintre aceste substanţe şi anumite boli sau sindroame.

Avem nevoie urgentă de noi studii pentru a obţine o imagine mai clară a impactului de mediu şi de sănătate pe care îl au factorii de dereglare endocrină, a spus Dr. Maria Neira, directorul pentru sănătate publică şi mediu al OMS. Cele mai recente cercetări arată că pe tot globul comunităţile sunt expuse la aceşti factori şi la riscurile asociate.

Sursa ENS News

Citeşte şi Poluarea din noi

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*