O treime dintre români fumează pasiv la muncă

Owen Franken/Corbis

Foarte de curând, am intrat într-unul din restaurantele unui cunoscut lanţ de pizzerii din Bucureşti şi, pentru că eram cu un copil, am dorit să stau la nefumători.

„Nu mai avem zona de nefumători“, a fost răspunsul – se pare că dimensiunile locului nu permiteau partajarea. „Atunci toată pizzeria ar trebui să fie de nefumători“, mi-a scăpat mie, gândindu-mă la legislaţia de sorginte europeană pe care România a început să o aplice încă din 2008 ca să ne protejeze pe noi, cei care nu fumăm, de noxele celor care o fac. Să aplice? Îmi cer scuze, să o introducă, pentru că România a votat legile anti-fumat pasiv, dar de aplicat, Comsia Europeană ne anunţă astăzi cum stau lucrurile.

În România, 86% din cei care intră într-un restaurant sunt expuşi fumului de ţigară. În baruri, sunt 94% şanse să te afumi, iar la locul de muncă fumează pasiv o treime din români, arată raportul publicat acum nici o oră de Comisia Europeană.

Suntem pe locul 4 din Europa la expunerea la fum în locuri unde se mănâncă, după Grecia, Bulgaria şi Cehia. Mai grav, suntem pe locul trei la fumat pasiv la locul de muncă peste o oră pe zi, cu 13%,capitol la care bulgarii au reuşit să reducă expunerea de la 20% la sub 10% în ultimii 3 ani, iar media europeana este de 6%.

Practic singurele medii total ferite de fum pe care România a reuşit să le creeze sunt unităţile medicale şi mijloacele de transport.

Raportul Comisiei urmăreşte modul în care ţările membre aplică legislaţia pentru un mediu fără fum de ţigară, din 2009. Potrivit unor estimări conservatoare, în UE-25, fumatul a ucis în 2002 79.000 de adulţi dintre care 19.000 de nefumători, afectaţi de fumatul pasiv (7.300 dintre ei la serviciu).

– Domnica Macri

Citeşte raportul integral aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*