Banii publici pentru cercetare se întorc la cetăţeni. În SUA.

Foto CORBIS
Cercetările americane făcute de agenţiii federale din bani publici vor fi puse la dispoziţia publicului gratuit, la un an de la finalizare, a cerut recent Casa Albă.
Consilierul pe probleme ştiinţifice al preşedintelui Obama, John Holdren, a ordonat agenţiilor care primesc bugete de peste 100 de milioane de dolari annual să îşi pregătească un sistem pentru a face publice toate studiile şi rapoartele rezultate din cercetare, arată un articol din New York Times. În prezent, cea mai mare parte a acestor materiale se află în jurnale medicale şi ştiinţifice pentru care un abonament poate costa şi 1.000 de dolari pe an, iar o copie de la 30 de dolari în sus.
Multe persoane şi mici companii nu îşi pot permite de aceea să se ţină la curent. Articolul din NYT, intitulat „Am plătit cercetarea, hai s-o vedem“, spune că Holdren a acţionat în virtutea principiului că publicul merită să aibă acces imediat la cercetările făcute pe banii săi şi că, potrivit consilierului prezidenţial, o asemenea diseminare largă a lucrărilor ştiinţifice va promova inovaţia şi creşterea economică.

Sursa NYTimes

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*