Recepţie cu produse de aruncat

Foto CORBIS

La al 27-lea Consiliu de Administrație al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, miniştri şi oficiali de rang înalt au fost trataţi cu o masă din produse refuzate de supermarketurile britanice.

Reprezentanţii a 193 de state au cinat la sediul UNEP din Nairobi, Kenya, având în meniu bunătăţi pregătite de bucătarul Ray Cournede de la prestigiosul Hotel Windsor. Numai că porumbul, lintea, mazărea, mango şi multe alte legume şi fructe erau toate salvate de la gunoi, după ce fuseseră considerate prea neaspectuoase pentru a ajunge în magazine.

Trtistram Stuart, expert în risipa alimentară şi fondator al unei organizaţii de caritate, a fost cel care a vizitat producătorii pentru a recupera 1.600 de kilograme de fructe şi legume nedorite, atât pentru recepţie cât şi pentru a face donaţii altor organizaţii caritabile.

Alimentele fuseseră cultivate pentru export şi refuzate din pricina standardelor excesive referitoare la aspect. O parte sunt vândute pe piaţa locală, sau donate, dar cantităţile sunt prea mari, aşa că mâncarea, produsă cu consum mare de apă şi energie, ajunge să fie dată la animale sau lăsată să putrezească, provocând resentimente în rândul fermierilor kenyeni.

„E un scandal că se risipeşte mâncarea într-o ţară cu milioane de oameni flămânzi. Am găsit un furnizor pentru o reţea britanică de supermarketuri care trebuie să arunce 40 de tone de legume pe săptămână, adică 40% din producţie. Risipa unor fructe şi legume perfect comestibile dar considerate ‹urâte› este endemică în sistemele noastre de alimentaţie şi indică o mare neglijenţă din partea nostră“, a declarat Stuart.

În Europa şi America de  Nord, Australia şi Noua Zeelandă, risipa de alimente pe cap de locuitor ajunge la 95-115 kilograme pe an.

Recepţia de la Nairobi a avut ca scop stimularea campaniei Think.Eat.Save, lansată de UNEP în ianuarie anul acesta.

Sursa ENS News

 

Citeşte şi Campanie globală împotriva risipei de alimente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*