Promisiuni pentru elefanţi

Tot mai puţini, vânaţi pentru fildeşul din care se fac amulete şi obiecte religioase. Foto George Steinmetz/Corbis

Premierul thailandez Yingluck Shinawatra a promis să pună capăt comerţului ilicit cu fildeş din ţara ei, dar nu a stabilit un termen până la care să finalizeze această acţiune.

Declaraţia ei a avut loc duminică, la deschiderea conferinţei aniversare a CITES, Convenţia Internaţională asupra Comerţului cu Specii Periclitate, care şi-a sărbătorit 40 de ani de existenţă în prezzenţa a 2.000 de participanţi din peste 150 de state.

O petiţie internaţională iniţiată de WWF şi actorul Leonardo di Caprio a ajuns pe masa premierului chiar înainte de eveniment, cu peste 1.400.000 de semnături.

Shinawatra a spus că guvernul ei a alocat forţe sporite pentru a întări controlul vamal şi a opri traficul de fildeş african. Thailanda rămâne însă una dintre cele mai mari pieţe de fildeş din lume, iar corupţia endemică face misiunea de control aproape imposibilă.

În articolul-anchetă Cultul fildeşului, publicat în octombrie 2012, National Geographic a prezentat pe larg modul de funcţionare al embargoului internaţional asupra fildeşului impus de CITES, erorile sale şi ceea ce autorii au numit „portiţa thailandeză” de pătrundere a fildeşului braconat pe piaţa oficială.

Nu doar mii de elefanţi, ci şi tigri, rinoceri şi alte specii sunt sub ameninţarea directă a comerţului ilicit cu diferite părţi din corpurile lor. Din ele se fac diverse leacuri tradiţionale, amulete, dar în special obiecte de cult, pentru toate religiile.

Comisia Europeană va aloca în următorii trei ani aproape două milioane de  euro pentru Interpol, în încercarea de a proteja resursele naturale ale lumii de traficul cu plante şi animale sălbatice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*