Burete solar de recuperat CO2

Mischa Keijser/cultura/Corbis

Un material revoluţionar poate capta dioxidul de carbon şi îl poate elibera la comandă pentru a fi valorificat, folosind doar energie solară.

Aşa numitul „burete“ solar e gândit să absoarbă CO2 din amestecul de gaze reziduale emise în urma proceselor de producţie industriale. El a fost creat la agenţia naţională de cercetare a Australiei, CSIRO, iar descoperirea a fost publicată recent de jurnalulul ştiinţific german Angewandte Chemie.

Materialul este o structură metalică organică, numită MOF (metallic organic framework) cu mare capacitate de absorbţie. Practic, un gram de MOF poate acoperi un stadion şi poate înmagazina un litru de gaz. Expus la lumină ultravioletă, MOF eliberează instantaneu 64% din gazul înmagazinat.

Dr. Matthew Hill, creatorul MOF, care a a primit în 2012 un Premiu Eureka pentru acest studiu, spune: „Acest proces de captare şi eliberare poate fi comparat cu uscarea apei cu un burete, care e apoi stors. Când lumina UV atinge materialul, structura lui se curbează şi gazul din interior e eliberat“.

Medoda poate fi folosită pentru a recuperarea CO2 de la centrale şi alte capacităţi industriale, înlocuind sistemele vechi, cu absorbanţi lichizi pe bază de amine, care trebuiau încălziţi, cu mare consum de energie, pentru a elibera dioxidul de carbon captat.

Sursa: CSIRO

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*