Urşii albi şi vânătorii

Steven Kazlowski/Science Faction/Corbis

Unde vânătorii au câştig de cauză şi vor continua să exporte urşii albi ucişi, la preţuri tot mai bune

Guvernele lumii, reunite la conferinţa CITES din Thailanda, au refuzat să scoată în afara legii comerţul cu blănuri, labe şi colţi de urşi polari. Un observator de la reuniunea Convenţiei asupra Comerţului Internaţional cu Specii Periclitate (CITES), citat de ENS, a relatat că scene controversate au avut loc între delegaţi.

Statele Unite au propus interzicerea acestui comerţ, care aduce presiuni suplimentare asupra unei specii deja extrem de afectată de încălzirea globală şi de topirea calotei polare. Canada, în schimb, s-a opus embargoului, pe motiv că populaţia inuită vânează urşi polari ca parte integrantă a culturii sale. A ceştia susţin că embargoul commercial nu ar reduce numărul de exemplare vânate.

Organizaţia Care for the Wild a citat rapoarte potrivit cărora între 2001 şi 2010 au fost comercializate 37.400 obiecte, provenind de la 5.680 de urşi ucişi – o medie de aprope 500 pe an, sau doi pe zi. 93 la sută sunt exportaţi. Cererea pentru blana ursului alb a crescut în ultimii ani, iar una a fost vândută la o licitaţie cu 12.500 de dolari, dublu decât în 2007.

Studiile arată că două treimi din urşi polari vor dispărea până în 2050.

Propunerea SUA a fost ca inuiţii să poată vâna în continuare urşii, conform tradiţiei, dar să nu le potă exporta blănurile, ghearele şi dinţii. 93 la sută dintre urşii ucişi sunt vânduţi peste hotare.

Daniel Ashe, şeful delegaţiei americane şi directorul Serviciului pentru natură şi pescut al SUA, le-a spus delegaţiilor celor 178 naţiuni prezente la Bangkok: „Ştiinţa anunţă un viitor sumbru pentru ursul polar. Un embargou comercial ar da speciei o mai bună şansă de supravieţuire până când putem rezolva încălzirea globală“.

Uniunea Europeană nu a reuşit să medieze un consens şi a oferit în final o soluţie de compromis, criticată pentru că oferă prea puţină protecţie acestui animal simbol.

Sursa ENS

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*