Lunca Dunării bulgare salvată de defrişare – WWF

Tim Thompson/CORBIS

4.500 de hectare de pădure aflate de-a lungul Dunării au fost salvate se la tăiere prin intervenţia WWF şi a partenerilor săi, anunţă WWF Bulgaria.

Un amendament controversat introdus de Ministerul Bulgar al Dezvoltării Regionale, introducea în zona de servitute a digurilor plasate de-a lungul Dunării tot terenul dintre fluviu şi diguri.

„Prin aceasta modificare „minoră“ – spune Ivan Hristov, şeful departamenului Ape Curgătoare al WWF Bulgaria – pădurile din lunca Dunării puteau fi tăiate legal”.

În aceeaşi zi, ministerul Agriculturii a transferat managementul zonelor de luncă de la companiile forestiere la Sisteme de Irigaţii, o companie de stat coruptă şi falită. „Intenţia din spatele acestor două mişcări era probabil să furnizeze fonduri companiei de irigaţii, care şi-ar fi putut plăti din datorii prin tăierea pădurilor”, a mai spus Hristov.

După presiuni făcute de WWF Bulgaria şi alte organizaţii, amendamentul a fost retras, iar zona de servitute a digurilor a rămas la 10 m, cum era prevăzută anterior.

Beneficiile pădurilor de lunca sunt uriaşe. Ele nu sunt doar un habitat pentru biodiversitate, ci, dacă sunt bine gestionate, reprezintă o barieră naturală eficientă împotriva inundaţiilor şi alunecărilor de teren. Hristov spune că în cazuri similare, în care pădurile din zonele de luncă ale altor râuri au fost defrişate, au existat cel puţin două cazuri majore de alunecări de teren, care au rupt şoselele.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*