Un avion 100% solar traversează America

Solar Impulse la Rabat, înainte de a decola înapoi spre Elveţia, în 2012. Foto: Solar Impulse/Jean Revillard

Bertrand Piccard şi André Borschberg, piloţii elveţieni şi fondatorii Solar Impulse, au   anunţat pe 28 martie că avionul lor solar va încerca în această primăvară o traversare a  SUA de la est la vest, fără a utiliza nici o picătură de combustibil.

Este prima dată că un avion capabil să zboare  24 de ore non-stop, zi şi noapte, alimentat exclusiv de energie solară, va traversa America. Aparatul numit Solar Impulse va pleca la începutul lui mai din San Francisco şi se va opri în la Phoenix, Dallas Fort Worth şi Washington DC înainte de a ajunge din New York, la începutul lunii iulie, zburând pe urmele pionierilor aviaţiei americane, spune un comunicat.

 

Zbor de noapte în 2010 – 26 de ore non-stop deasupra Elveţiei  Foto: Solar Impulse/Pool/AFP/Fabrice Coffrini

Este ultima misiune a lui Solar Impulse înainte de a face înconjurul lumii cu zero combustibil până în 2015.

Scopul călătoriei este de a a inspira şi motiva cât mai mulţi oameni. „Vrem să aratăm că, folosind tehnologii curate, o echipa pasionată şi cu o viziune de anvergură poate realiza imposibilul.”, a declarat Bertrand Piccard, care este printre altele autorul primului tur al lumii fără oprire cu balonul şi fiul lui Jaques Piccard, cel care a atins recent cel mai adânc punct al oceanului. El a adăugat: „Dacă toţi am contesta certitudinile şi am promova schimbarea, fiind pionieri în viaţa noastră de zi cu zi, am putea crea soluţii inovatoare pentru marile provocări ale societăţii.”

Cu anvergura aripilor cât a unui jumbo jet (63,4 m) şi greutatea cât a unui mic automobil (1.600kg) acest avion revoluţionar este apreciat de experţi ca o minune tehnologică. „Un laborator volant pentru tehnologii curate, acest prototip este rezultatul a şapte ani de muncă intensă în domeniile ştiinţei materialelor, managementului energiei şi relaţiei om-maşină. Multe dintre aceste tehnologii pot fi aplicate şi în alte sectoare,”, a spus André Borschberg.

André Borschberg îşi potoleşte setea în timpul zborului spre Maroc.  Foto: Solar Impulse

Echipa Solar Impulse va organiza conferinţe şi evenimente pe teme educaţionale în oraşele de escală unde va fi prezentat avionul. Toate zborurile şi cele mai multe conferinţe vor fi disponibile live pe pagina de web Solar Impulse.

Pe aeroporul din Bruxelles, 2011  Foto: Solar Impulse/Fred Merz

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*