De la administraţie la activism

Acţiune a organizaţiei 350.org impotriva încălzirii climatice. Foto 350.org

James Hansen, director al Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (GISS) al NASA, se retrage de la conducerea Laboratorului de Cercetări Climatice ca să dedice mai mult timp activismului şi cercetării ştiinţifice, scrie Environmental News Service.

Potrivit agenţiei, Hansen a trimis un e-mail ziarului New York Times anunţând că îşi dă demisia „astfel încât să pot dedica tot timpul meu ştiinţei, atrăgând atenţia asupra implicaţiilor pentru tineri, clarificând ce anume spune ştiinţa că ar trebui să facem“.

Peter Hildebrand, director al Diviziei de Ştiinţe ale Pământului la Centrul Spaţial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, va deveni director interimar până când un nou director va fi ales printr-un proces competitiv.

Hansen, de 72 de ani, a avut cel mai lung mandat din istoria Institutului. El a venit la GISS în timpul studiilor post-doctorale în 1967, a devenit angajat federal în 1972 şi director în 1981.

„A fost o mare onoare să lucrez pentru NASA – îmi amintesc încă de entuziasmul meu în timp ce de conduceam dinspre Iowa spre Institutul Goddard în 1967 – iar acum aştept cu nerăbdare să lucreze full-time în domeniul ştiinţei climatice şi al implicaţiilor sale pentru politicile publice”, a spus Hansen.

„De-a lungul întregii lui cariere, Jim Hansen a dat dovadă de acel spirit american de pionierat. El a împins frontierele cunoaşterii în domeniul sistemului climatic terestru şi al impactului său asupra omenirii”, a declarat Nicholas White, director al Direcţiei de Ştiinţe şi Explorare la Goddard, citat de ENS.

Analizele climaterice ale lui Hansen s-au bazat nu numai pe fizica elmentară utilizată în proiectarea de modele, ci şi pe studii detaliate ale datelor adunate din analize izotopice şi geologice, care limitează şi confirmă sensibilitatea modelelor obţinute.

În ultimii ani Hansen a atras atenţia asupra pericolului de trece peste anumite puncte critice în climă, dincolo de care se produc efectele ireversibile care vor crea o planetă diferit de cea pe care s-a dezvoltat civilizaţia umană.

El s-a angajat în activism, oferindu-se să fie arestat la demonstraţii împotriva exploatărilor de cărbune de suprafaţă şi a conductei de petrol provenit din nisipuri bituminoase, TransCanada Keystone XL, printre altele.

În timpul administraţiei George W. Bush, Hansen a fost adesea în conflict cu oficialităţi ale guvernului federal şi i s-a interzis să vorbească direct cu presa.

Activistul de mediu Bill McKibben, co-fondator al grupului de acţiune climatică 350.org, a spus, „Dacă 350. org are un sfânt protector, acela e Jim. Studiul lui din 2008 a insirat numele organizatiei, identificând 350 părţi de CO2 per milion ca limita superioară acceptabilă a carbonului în atmosferă.”

Citeşte tot articolul pe site-ul ENS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*