PROGRAM Săptămâna National Geographic la Bucureşti

Săptămâna National Geographic la Bucureşti este realizată cu sprijinul UPC

BIBLIOTECA NAŢIONALĂ

24 aprilie -12 mai

Expoziţia National Geographic România.

După 10 ani, vă arătăm ce am făcut. Fotografii din ediţia românească. Proiecţii video.

Expoziţia se poate vizita în aripa Dâmboviţa, în orele de funcţionare a Bibliotecii (10.00-18.00). Accesul este gratuit.

 

7 mai

Seară pentru Natură

16.00-18.00 Lecţii despre conservare, oferite copiilor de 10-14 ani de ambasadorii Regatului Sălbatic (The European Nature Trust). Nu se mai fac înscrieri.

18.00-19.00 Proiecţie „Refugiaţi pe ARCA“, despre fauna periclitată din România.
Vorbitor: Magor Csibi, WWF;

O nouă şi foarte documentată prezentare a proiectului Parcul Natural Văcăreşti
Autor: Helmut Ignat, fotograf

Ceai, discuţii

 

8 mai

Seară de gală – LA MULŢI ANI NG!

19.00 Eveniment închis, accesul pe bază de invitaţii

 

9 mai

Seară de Istorie

17.30-20.00

Captivanta poveste a recuperării tezaurelor dacice, prezentată de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Vizionarea filmului Decoding Dacia, produs de Kogainon Films (SUA) cu concursul National Geographic România.

Ceai, discuţii.

10 mai
Seară de Ştiinţă

17.00-19.00 NG vă oferă „un cocktail de informaţii de ultimă oră din domeniul ştiinţei“.

Aflaţi ce răspunsuri poate oferi cercetarea direct de la cercetători români din domeniile cele mai revoluţionare ale momentului.

Vorbitori: Prof. Laurenţiu Popescu, expert în patologie celulară, Institutul Naţional Victor Babeş; Radu Popa, astrobiolog, Universitatea din California de Sud (legătură video); Mihai Petrovici, fizician, programul ALICE, CERN; Mihai Netea, genetician, Centrul de Medicină Universitară St. Radboud, Olanda; Bogdan Onac, speolog, Universitatea din Florida de Sud.

Moderator: Toma Pătraşcu

Despre vorbitori

Doctorul Laurenţiu Popescu este directorul Institutului Victor Babeş şi împreună cu echipa sa de cercetători a descoperit telocitele, un nou tip de celule cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic. În 2012, el a devenit primul român care a primit “Medalia de Merit” a Academiei Internaţionale de Cercetări Cardiovasculare, distincţie considerată un adevărat premiu Nobel pentru cardiologie.

Biologul Radu Popa este specializat în studiul vieţii din mediile extreme si ecologie energetica şi este profesor cercetător la University of Southern California. El a descris o nişă de organisme care trăiesc în cristalele de olivine şi care se hrănesc cu silicaţi. Studiile sale au reţinut atenţia NASA care acum investighează bazaltele pentru a găsi medii habitabile pe Marte.

Dr. Mihai Petrovici este directorul Departamentului de Fizică Hadronică din cadrul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. El conduce experimentul ALICE din cadrul Large Hadron Collider al CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare), singurul dedicat ciocnirilor cu ioni grei. Cu ajutorul acestuia se va studia popularea şi proprietăţile unei noi faze a materiei, presupuse a fi existat la câteva microsecunde de la Big-Bang.

Dr. Bogdan Onac este mineralog şi geochimist renumit pe plan internaţionale pentru studiile sale privind mineralogia peşterilor şi paleoclimă, studii bazate pe depozitele din peşteri. El a descris mai multe minerale noi pentru peşteră şi a efectuat cercetări privind schimbările nivelului mării în peşterile litorale ale insulei Mallorca. Din 2011 este profesor asociat la Departamentul de Geologie al Universităţii din Florida de Sud.

Dr. Mihai Netea este profesor de medicină experimentală la Facultatea de Medicină a Universităţii Radboud din Nijmigen, Olanda şi este specialist în boli infecţioase şi imunologie, concentrându-se pe studiul fungilor patogeni. El a fost coordonatorul pentru ţările balcanice în cadrul Proiectului Genographic al National Geographic Society şi în 2012 a făcut parte din echipa care a pus la punct un test inovator pentru depistarea bolii Lyme. Anul acesta, el a primit Premiul de Excelenţă din partea Societăţii Europene pentru Investigaţii Clinice.

 

 

MALL AFI COTROCENI

10, 11, 12 mai

Proiecţie augumented reality

Vizitatorii de la Mall AFI Cotroceni vor putea să se privească înconjuraţi sau în interacţiune directă cu animale fioroase, animale dispărute, animale rare şi animale simpatice, proiectate printr-un sistem 3D. Copiii pot trăi aievea printre sălbăticiuni – o experienţă de neuitat oferită de National Geographic România şi UPC. Imortalizaţi momentul cu o cameră foto sau video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*