Trei noi zone umede româno-bulgare – WWF

Sit RAMSAR din Franţa. Preau Louis-Marie/Hemis/Corbis

Miniştrii mediului din România şi Bulgaria au semnat propunerea de a crea trei noi zone umede transfrontaliere de-a lungul fluviului Dunărea, elaborată la finele anului trecut de organizaţia WWF (Wold Wide Fund for Nature).

Ele vor fi create oficial după aprobarea de către Secretariatul Convenţiei Ramsar privind conservarea zonelor umede, adăugându-se celor 1.156.448 ha de situri Ramsar din România.

Noile situri RAMSAR – Srebarna-Lacul Călăraşi, Complexul Insulele Belene -Suhaia şi Insula Ibisha-Bistreţ – vor permite protejarea integrală a coloniilor de păsări care îşi fac cuibul şi se hrănesc în Bulgaria şi România. Cele două ţări vor putea să ia măsuri coordonate, de cooperare, pentru a proteja mai bine zonele umede şi speciile migratoare, care se hrănesc, iernează, cuibăresc şi se înmulţesc pe ambele maluri ale fluviului”, a spus Laurice Ereifej, coordonator regional pentru ape dulci al WWF.

Monitorizarea făcută în ultimii trei ani de WWF arată că stârcii din coloniile care îşi fac cuibul pe insula bulgară Ibisha se hrănesc pe lacul românesc Bistreţ. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cormoranii mici şi pelicanii care cuibăresc în zona lacului Srebarna din Bulgaria şi care se hrănesc pe lacul românesc Călăraşi.

WWF îşi propune să reducă ameninţările şi presiunile asupra zonelor umede, prin reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării şi a luncilor inundabile ale fluviului şi afluenţilor săi, prin refacerea habitatelor, dezvoltarea reţelei de arii protejate şi a agriculturii ecologice. Deja, WWF-România împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt au reuşit să renatureze 950 ha din lunca Dunării Inferioare în situl Ramsar Confluenţa Olt Dunăre.

Aceste acţiuni nu sunt simple mofturi pentru iubitorii de peisaje. Zonele umede (râuri, lacuri, iazuri, păduri de luncă) sunt printre cele mai valoroase ecosisteme, deoarece găzduiesc cea mai mare parte a biodiversităţii şi asigură servicii de mediu pentru oameni. Zonele umede joacă un rol-cheie în circuitul apei în natură, refac rezervele de apă, pot reduce impactul inundaţiilor, asigură un mediu pentru înmulţirea peştilor şi curăţă apele de suprafaţă sau subterane. În ultimul secol, majoritatea zonelor umede din Bulgaria, România şi din multe alte părţi ale lumii au fost distruse, aşa că protejarea lor este o prioritate pentru WWF.

Convenţia Ramsar

Convenţia privind conservarea zonelor umede a fost semnată la 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar. Acesta este primul acord internaţional pentru protejarea şi utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Misiunea Convenţiei Ramsar este conservarea şi utilizarea raţională a tuturor zonelor umede prin acţiuni locale, regionale şi naţionale şi cooperare internaţională, ca o contribuţie la dezvoltarea durabilă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*