Comori chinezeşti la MNIR

Soldaţii de teracotă vă aşteaptă. Foto George Dumitriu

Arheologii pun cap la cap, la propriu, cioburi de ceramică, sapă în morminte, trudesc ani de zile pe şantierele săpăturilor. Fără munca lor perseverentă, migăloasă, anonimă, nu am şti mai nimic despre istoria veche a civilizaţiei umane.

Dar uneori şansa sau intuiţia au condus deodată la descoperiri excepţionale, care au zguduit opinia publică şi au  adus artefacte uimitoare în luminile rampei. Astfel a fost cu Troia, găsită de Heinnrich Schliemann, cu Mormântul regal al faraonului Thutankhamon, descoperit  de Howard Carter, cu fabulosul Machu Picchu, descoperit de Hiram Bingham. Printre aceste descoperiri astrale se numără Armata de Teracotă a împăratului chinez Qin, descoperită în 1974.

8.000 de soldaţi din lut ars, realizaţi în mărime naturală,cu mare măiestrie, dispuşi în formaţie de luptă şi comandaţi de ofiţerii lor, pentru a păzi mormîntul împăratului. Nu numai echipamentul ostăşesc, dar şi chipurile oamenilor sunt diferite, experţii au putut deosebi particularităţile etnice, pentru că modelele proveneau din zone diferite ale Chinei.

La scurt timp după aceea revista National Geographic a publicat un articol detaliat, rămas de referinţă. Iar subiectul a fost reluat în 2012, în articolul Culorile războinicilor de teracotă.

Dintre miile de soldaţi de teracotă născuţi în 210 î.Hr., patru au făcut acum călătoria de multe mii de kilometri  pentru a ajunge la Bucureşti. I-a însoţit şi un cal. Vor sta în Muzeul Naţional de Istorie până la începutul lunii august. În marele hol din Muzeu se vor simţi în mediul  lor, pentru că odată cu ei sunt expuse valoroase piese de ceramică, obiecte din metal, din jad, din diferite epoci, începând cu Neoliticul, toate justificând titlul expoziţiei, de Comorile Chinei.

Iar unele vase ceramice au o decoraţie ce seamănă tulburător de mult cu vase similare de Cucuteni.

Este prima expoziţie cu Armata de Teracotă care ajunge într-o ţară din Europa Centrală şi de Est.

– Cristian Lascu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*