Proiecţii şi lecţii la Săptămâna NG

Foto George Dumitriu

Prima zi din Săptămâna National Geographic – 7 mai

Copiii care au venit ieri la Biblioteca Naţională pentru a vizita expoziţia aniversară organizată de National Geographic România au asistat la două ore de conservare, susţinute de reprezentanţii proiectului Regatul Sălbatic.

Lecţiile, care au beneficiat de un suport video de înaltă calitate, i-au condus pe participanţi prin toate cotloanele unei păduri, ajutându-i să înţeleagă ce înseamnă de fapt pădurea, ce servicii gratuite îi oferă omului, ce este un ecosistem şi care sunt condiţiile ca el să continue să funcţioneze.

Elevii de la clasele a V-a şi a VII-a de la Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc din Bucureşti au avut ocazia să identifice tipuri de plante medicinale şi de animale care trăiesc în România şi să afle despre modurile în care pot contribui, chiar şi ei, la conservarea pădurilor din România.

În continuare, inviaţii NG au asistat la două proiecţii, despre două proiecte National Geographic.

Cristian Lascu, de 10 ani redactor şef National Geographic România, a prezentat ARCA lui Noe. Este vorba de o arcă a vieţuitoarelor, un proiect dedicat salvării faunei sălbatice din ţară, care pe lânga impactul educaţional şi extinderea reţelei de oameni pasionaţi care documentează şi fotografiază viaţa sălbatică din România,poate număra printre succesele sale notabile şi suspendarea vânătorii la râs.

ARCA lui Noe este o iniţiativă a unor iubitori de natură apărută după publicarea în revista National Geographic a unei serii de reportaje dedicate biodiversităţii pe parcursul anului 2010.

Cel de-al doilea proiect are potenţialul de a deveni o emblemă a Bucureştiului şi un pas către o politică urbanistică mai verde în capitala României. Reportajul Delta dintre blocuri, publicat de National Geographic în mai 2012, a fost punctul de pornire a unei campanii pentru transformarea zonei umede create spontan în Groapa Văcăreşti într-un Parc Natural cu statut de arie protejată.

Proiecţia oferită de fotograful Helmut Ignat, descoperitorul şi principalul promotor al deltei minune, a adus în plus, pe lângă imagini, o serie lungă de exemple din oraşe ale lumii care au sau au dezvoltat zone umede urbane. În toate cazurile, aceste oaze verzi – puţine cu potenţial natural comparabil cu al Gropii Văcăreşti – sunt nu doar motive de mândrie pentru oraş, centre de educare a tinerilor şi locuri de odihnă şi respiraţie, dar şi cauza creşterii calităţii vieţii în oraşele respective.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*