Drumuri şi habitate

Staffan Widstrand/CORBIS

Construcţia a două drumuri în România şi Bulgaria ignoră nevoile unor habitate vitale pentru specii rare şi protejate, anunţă organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) într-un comunicat emis vineri.

Aşa cum este proiectată, autostrada Lugoj-Deva ar tăia ultimul coridor ecologic funcţional între Carpaţii Occidentali şi Munţii Apuseni, iar noul drum şi tunel de la Vârful Şipka, în munţii Balcani, ar distruge o pădure virgină, habitat cheie pentru urşi şi lupi.

„Fără un studiu de mediu adecvat, construcţia autostrazii Lugoj-Deva ar putea duce la dispariţia populaţiilor de urşi şi ar putea afecta serios populaţiile de lup, râs şi cerb din Munţii Apuseni”, a spus Cristian-Remus Papp de la WWF România.

Organizaţia face apel la autorităţile române pentru a acţiona responsabil in planificarea autostrăzilor, luând în considerare coridoarele ecologice cheie. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Bulgaria unde WWF conduce un apel pentru modificarea proiectului. Autostrada Șipka va tăia în două Parcul Natural Balgarka, trecând printr-o pădure care este principala sursă de apă pentru oraşul Gabrovo, şi parte din reţeaua de arii protejate Natura 2000. Localnicii şi WWF susţin o rută alternativă, care ar necesita un tunel ceva mai lung dar ar trece prin afara parcului şi, în plus, ar decongestiona Garbovo de traficul de tranzit.

Pentru prima dată de la lansarea proiectului Lugoj-Deva, părţile interesate s-au reunit la Lugoj şi au beneficiat de consilierea unor experţi de la Infra Eco Network Group (IENE). Drumurile sunt o construcţie permanentă, aşa că o bună planificare este esenţială, a spus Miklos Puky de la IENE. O construcţie greşită din cauza unei planificări deficitare înseamnă o mai proastă calitate a vieţii atât pentru oameni cât şi pentru animale.

Din cauză că România şi Bulgaria au o densitate scăzută de autostrăzi, guvernul şi publicul pun pe primul plan dezvoltarea reţelei de drumuri. În acelaşi timp, fragmentarea ecosistemelor prin infrastructura de transporturi e o ameninţare majoră la adresa biodiversităţii şi un motiv de îngrijorare în Uniunea Europeană.

Citeşte şi articolul Drumuri bune, drumuri rele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*