Zone libere de hidrocentrale în Bazinul Dunării

Foto Adam Woolfitt/Corbis

Mai multe organizaţii ecologiste europene au salutat decizia Comisiei Intenaţionale pentru Protecţia Dunării (ICPDR) de a adopta un set de principii pentru dezvoltarea sustenabilă a energiei hidro în bazinul dunărean, anunţă un comunicat WWF din 19 iunie.

Comisia, care se reuneşte în fiecare an în iunie pentru a lua decizii la nivel înalt, a adoptat la Sarajevo, printre alte măsuri, şi acest ghid destinat protejării cursurilor de apă sensibile.

Documentul recomandă ca în secţiunile de râu mai sensibile – aşa cum sunt cele din zone protejate, cele cu statut ecologic aparte sau izvoarele – să nu se mai construiască hidrocentrale.

În plus, se explică cum trebuie procedat ca hidrocentralele să afecteze mai puţin peştii şi microorganismele acvatice.

„Ne aşteptăm acum ca statele din bazinul dunărean să desemneze zone libere de hidroenergie“, a spus Irene Lucius, şeful diviziei politici a Programului Carpato-Danubian al WWF, adăugând că guvernele vor fi monitorizate atent pentru a pune în practică decizia.

În cazul României, s-a menţionat că potenţialul de eficientizare şi economisire de energie este extrem de mare.

Acest lucru înseamnă că în loc să subvenţioneze dezvoltarea de noi capacităţi de producţie nerentabile şi distructive cum sunt microhidrocentralele de pe râurile de munte, politicile energetice s-ar putea orienta către reducerea cererii.

Citeşte şi Apel pentru apele din Carpaţi

Organizaţii precum WWF, Agenţia Europeană de Mediu EEA, IAD, DEF au asistat la reuniunea de la Sarajevo ca observatori.

„WWF şi alte organizaţii au luptat mult în ultimii ani pentru a face aceste principii acceptabile“, a mai spus Irene Lucius. „Râurile noastre au suferit enorm din cauza hidrocentralelor construite în locuri vulnerabile din punct de vedere ecologic iar bazinul dunărean nu îşi mai poate permite să repete greşelile trecutului. Sistemele hidrografice sănătoase le furnizează oamenilor numeroase servicii precum aprovizionarea cu apă potabilă sau prevenirea inundaţiilor“.

–          Domnica Macri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*