Rezervaţia naturală Yalta în pericol din cauza dezvoltatorilor

Yalta înainte de explozia imobiliară - 1967. Foto Dean Conger/Corbis

Mai multe oraşe din Crimeea, Ucraina, plănuiesc să se extindă pe teritoriul rezervaţiei naturale Yalta, punând în pericol peste o mie de hectare din aria protejată care adăposteşte 13% din speciile de plante pe cale de dispariţie din Europa.

Organizaţia mondială WWF a tras un semnal de alarmă după ce în ultimele luni consiliile locale au aprobat aceste planuri.

WWF, cea mai mare organizaţie independentă care militează pentru conservarea naturii, i-a adresat preşedintelui ucrainian Viktor Yanukovich o scrisoare deschisă, în care îi cere să emită un moratoriu privind rezervaţia naturală Yalta.

“Opt la sută din speciile de plante din acestă rezervaţie sunt endemice, adică nu mai pot fi găsite nicăieri în lume”, spune Andreas Beckmann, drectorul programului Carpato-Danubian al WWF, care funcţionează în Ucraina de peste un deceniu.

“De asemenea, pădurea sa este de o importanţă covârşitoare pentru bazinul colector şi pentru protecţia solului din aşezările de pe coasta Mării Negre…. Schimbarea destinaţiei terenului în zona protejată va duce la o explozie de construcţii  de proprietăţi private, hoteluri, şi infrastructură, care sunt în totală contradicţie cu legea”, a adăugat Beckmann.

Alupka la poalele Munţilor Crimeea. Fotografie istorică Hans Hildenbrand/National Geographic Society/Corbis

WWF susţine că, potrivit legilor ucrainiene privind ariile naturale protejate, procedura de schimbare a graniţelor unei rezervaţii naturale trebuie să se bazeze pe o evaluare de mediu aprobată de ministerul de resort şi semnată de preşedinte. Aşadar, decizia de schimbare a graniţelor rezervaţiei naturale semnată până acum de consiliile locale din Yalta, Alupka si Koreiz nu are un fundament juridic şi sunt împotriva legii.

Sursa WWF

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*