Peru, noua capitală a delicateselor

Fel peruvian cu crevete și piure de cartofi. Foto: www.123rf.com

Destule lucruri ne cheamă în Peru: ruinele străvechi de la Machu Picchu, unele dintre cele mai rare păsări din lume, excursiile prin cele mai adânci canioane de pe planetă. Dar odată ajuns acolo, când ți-e foame, experiențele de mai sus par doar antreuri pentru atracția principală: mâncarea.

De la pădurile tropicale din nord-est la platoul înalt și arid care străbate sudul ca o coloană vertebrală, Peru e binecuvântat cu o biodiversitate incredibilă, a cărei bogăție se reflectă în mod clar în farfurii.

În orașe și sate, piețele de fructe de mare sunt pline ochi cu pește și crustacee proaspete, iar de pe tarabele cu fructe și legume se revarsă lucuma (fruct subtropical de culoarea și consistența ignamului) și huacatay (izmă neagră din Anzi), dar și alimente de bază, ca aji (ardei iuți) și papas (cartofi), într-un caleidoscop de culori și forme. (Fără exagerare: doar în Peru se cultivă peste 4.000 de varietăți de cartof.)

Rezultatul e o gastronomie ingenioasă, picantă, inspirată nu doar din cultura locală Quechua, ci și din aproape 500 de ani de imigrație spaniolă, africană, chineză și japoneză. Influențele respective se reflectă excelent în multe feluri tipice peruviene, ca lomo saltado (vită – sau, uneori, alpaca – prăjită la foc iute, cu ceapă, ardei și orez), causas (găluște de cartofi cu garnituri variate, de exemplu, ouă fierte tari) și mai cunoscutul seviche.

În urmă cu 10 ani, cel mai celebru bucătar peruvian, Gastón Acurio, a înființat Mistura, un festival gastronomic desfășurat la Lima, devenit cel mai important eveniment culinar anual din America de Sud.

Peruvienii erau deja foarte mândri (și pe bună dreptate) de mâncărurile din țara lor, dar acum, dintr-odată, par să fi atras și atenția restului lumii.

Opinia expertului: Lima e cel mai comestibil oraș din lume

„Ca bucătar, dintotdeauna m-a fascinat nu doar comunicarea care se stabilește între culturi prin mâncare, ci și legătura ei cu istoria și politica. Lima arată cum se deschide Peru spre lume prin influențele culinare din Africa, Spania, Franța, Italia și Asia – mai ales Japonia și China.

Toată lumea ar trebui să guste rețetele inovatoare din Lima, să-i viziteze piețele, ca El Surquillo, și să-i cunoască oamenii, ca Gastón Acurio. Pe lângă faptul că e unul dintre cei mai mari bucătari ai lumii, în Peru e adorat și pentru că face din mâncare o forță a schimbării sociale” — José Andrés, bucătar și proprietar de restaurante.

Text: Sarah Karnasiewicz
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*