Balcoanele coloniale din Lima

Palatul arhiepiscopal, cu elemente baroce, balcoane din lemn și sculptura din granit care îl reprezintă pe Sfântul Turibiu din Mongrovejo. Foto: 123rf

Lima, orașul din care nu mai vrei să pleci: vremea este minunată tot timpul anului, oamenii prietenoși și ospitalieri, iar relieful, gastronomia, mixul de arhitectură colonială și modernă te cuceresc în egală măsură.

 

Pe străzile din centrul vechi al Limei. Foto: 123rf

Un tur al orașului începe din Plaza Mayor, situată în centrul istoric, care din 1988 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Clădirile vechi de sute de ani sunt pretextul cel mai bun pentru a înțelege mai bine istoria acestui loc. Balcoanele coloniale, construite în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea sau în perioada republicană sunt o notă aparte în centrul vechi al orașului.

Integrate armonios în stilul arhitectural al clădirilor și adevărate capodopere ale stilului baroc, balcoanele coloniale din Lima erau locurile perfecte de unde se urmăreau festivitățile și ceremoniile vremurilor. 

Balcoanele le-au oferit femeilor șansa de a vedea orașul, fără ca ele să fie văzute, au fost spații pentru bârfe și întâlniri amoroase, dar și locurile de unde viceregii se adresau oamenilor. 

Începând cu a doua jumătate a secolului al XVII-lea, multe dintre clădirile coloniale, bogat ornamentate au fost afectate de cutremure, iar ahitectura orașului s-a schimbat odată cu aceste cutremure. Spre exemplu, în urma unui cutremur puternic care a avut loc în 1746, aproape 90% din clădirile coloniale au fost distruse. Noile clădiri construite nu mai au mai fost prevăzute cu fațade atât de elaborate pentru a avea mai multă stabilitate.

În perioada 1996 – 2002, primarul din Lima, Alberto Andrade a lansat programul Adopt a Balcony, prin care a încurajat companiile private, ambasadele sau localnicii să se implice în conservarea acestor elemente de arhitectură. Răspunsul pozitiv a fost neașteptat: multe companii private au luat parte în acest proiect, precum și țări ca India, Germania sau Elveția. Aproximativ 100 de balcoane au fost recondiționate în urma apelului făcut de primat, iar orașul și-a revigorat identitatea.

Câteva dintre clădirile din Lima care au asemenea balcoane sunt: Palatul Torre Tagle (1715), Palatul Goyeneche, Casa Negreiros, Casa Osambela (1803), Casa Barbieri, Casa de Pilatos, Palatul Arhiepiscopal, Casa del Oidor, clădirea municipalității.

Palatul arhiepiscopal, detaliu. Foto: 123rf

Palatul arhiepiscopal se află chiar pe locul pe care conchistadorul spaniol Francisco Pizarro, fondatorul acestui oraș, l-a alocat după 1535 pentru a fi reședința preotului din Lima. Clădirea, în forma ei de azi, cu numeroase elemente baroce, cu balcoane din lemn de cedru, ferestre vitrate de inspirație franceză a fost proiectată de arhitectul Ricardo de Jaxa Malachowski. Sculptura din granit de pe clădire îl reprezintă pe  Sfântul Turibius din Mongrovejo patronul protector al Arhiepiscopiei.

Imediat lângă Palatul arhiepiscopal, se află Catedrala romano-catolică din Lima. Poarta principală poartă numele de Poarta Iertării, iar deasupra ei se află sigiliul peruvian și cuvintele Plus Ultra. Aici este și mormântul lui Francisco Pizarro. 

Foto: 123rf

Despre clădirea originală a Palacio Minicipal de Lima se spune că a fost construită de maestrul Diego de Torres, ajutat de doi sclavi de culoare pentru că imobilul trebuia să fie gata într-un timp foarte scurt. La câțiva ani, însă, clădirea, așa cum o construise de Torres, se prăbușește. Clădirea din prezent, cu o fațadă neoclasică și cu balcoanele din lemn, a fost inaugurată în 1944.

Casa Osambela. Foto: 123rf

Casa Osambela, aflată tot în centrul istoric al orașului, este una dintre cele mai mari case din Lima și a fost construită între 1803 – 1805. Are cinci balcoane din lemn sculptat și azi este spațiu de evenimente și expoziții.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*