Insulele Ballestas

Foto: 123rf

Insulele Ballestas – formațiuni de rocă, erodate de valuri și vânturi, pelicani, cormorani și pinguini Humboldt, lei de mare, balene și delfini.

Ești la patru ore de Lima, în orașul Paracas și iei un mic dejun cu pește proaspăt și fructe de mare, salate, porumb cu brânză sau bucăți de carne perfect perpelite pe grătar. De aici iei barca și, la doar 10 km de coastă, ți se dezvăluie o lume sălbatică și liniștită, care abundă de păsări rezidente sau migratoare, pelicani, cormorani și pinguini Humboldt, lei de mare, balene și delfini.

Viața sălbatică

Insulele Ballestas sunt compuse în mare parte din formațiuni de rocă, erodate de valuri și vânturi, în forme surprinzătoare. Insulele au statut protejat pentru că ecosistemul populațiilor de păsări și mamifere trebuie protejat, iar turiștii trec pe aici și admiră viața sălbatică doar din barcă, de la distanță. Lupi de mare, vidre marine, pelicani, pinguini Humboldt, balene sunt câteva dintre frumusețile naturale care pot fi văzute aici. Leii de mare fac și ei un spectacol incredibil: de multe ori se apropie de bărcile turistice, iar sunele pe care le scot au un efect de cor spectaculos.

Foto: 123rf

Extracția de guano

În secolul al XIX-lea, o adevărată industrie a înflorit în jurul extracției de guano – adică excrementele păsărilor, care au început să fie adunate și folosite ca îngrășăminte naturale. În trecut acestea erau folosite inclusiv la fabricarea prafului de pușcă pentru că conțin mult fosfor și azot, iar la finalul sec. al XIX-lea, Spania, Chile și Peru chiar au dus o luptă scurtă pentru guano. Acum, pentru că insulele sunt protejate, extracția se face controlat, o dată la șapte ani.

El Candelabro. Foto: 123rf

El Candelabro

În drumul spre insule, din barcă se vede controversatul El Candelabro – o formațiune geoglifă, similară desenelor de la Nazca, în forma de candelabru cu o lungime de 128 metri. El Candelabro este sculptat pe panta unui deal, care în ciuda climei cu vânturi puternice de pe malul oceanului, a supraviețuit în condiții foarte bune până astăzi. 

Când să vii

Vremea în zona Insulelor Ballestas este constantă tot timpul anului, cu foarte mici variațiuni de temperaturi. Clima este plăcută și blândă, iar câtedată sunt furtuni de nisip. 

Ce să îți aduci

O jachetă de vânt și un pulover, neapărat pentru excursia cu barca. Ochelarii de soare, pălărie și cremă de soare. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*