Cele mai frumoase drumuri de munte din lume

Nimic nu se compară cu o excursie la volan printr-o zonă cu peisaje spectaculoase care să-ți rămână în memorie pentru totdeauna. De la tuneluri întunecate ce trec direct prin inima unui munte, până la serpentine dificile care îți pun la încercare abilitățile de șofer, drumurile de munte se pot dovedi o experiență cu adevărat unică, fie că ești dependent de adrenalină și senzații tari, fie că îți dorești o escapadă relaxantă printre peisaje spectaculoase.

Totuși, anumite drumuri de munte nu sunt făcute pentru toată lumea, dovedindu-se un adevărat pericol pentru cei fără experiență la volan în astfel de condiții. De asemnea, înainte să pleci la drum pe o astfel de șosea, asigură-te că mașină ta este pusă la punct și că totul funcționează cum trebuie, dar și că ai la tine niște piese auto de rezervă în cazul în care se întâmplă ceva. Ultimul lucru pe care ți l-ai dori este să rămâi blocat într-o zonă izoalata, fără semnal la telefon și cu temperaturi cu mult sub 0 grade. Am realizat mai jos o lista cu cele mai frumoase și în același timp periculoase șosele de munte din lume.

Milford Road – Noua Zeelandă

Drumul dintre Te Anau și Milford Sound poate fi o experiență inedită pentru orice șofer, oferind peisaje memorabile de-a lungul celor peste 4 ore de condus. Drumul străbate inima Parcului Național Fiordland, locul în care cu mulți ani în urmă și-a avut casa un ghețar masiv. Valea Eglinton este mărginită de stânci abrupte, continuând cu Lacurile Oglindă, numite așa datorită imaginii perfect reflectate de luciul apei a Munților Earl.

Un alt obiectiv memorabil este reprezentat de Aleea Muntelui ce Dispare, loc ce oferă o iluzie optică care crează impresia că muntele devine mai mic pe măsură ce te aproprii de el, în loc să devină mai mare.

Pasul Furka – Elveția

Pasul Furka din Elveția este un drum de munte situat la peste 2,400 m altitudine, într-una dintre zonele cu cea mai multă zăpadă din Elveția, fiind unul dintre cele mai înalte drumuri din Alpi. Drumul de munte elvețian a devenit celebru odată cu apariția sa în filmul James Bond: Goldfinger (1964), într-o cursă între un Aston DB5 și un Ford Mustang.

Drumul oferă o mulțime de peisaje ce vor lasă pe oricine fără respirație, prin numeroasele serpentine, urcări înalte sau coborâri abrupte. Ghețarul din vârful muntelui oferă o priveliște impresionantă, așa că oricine ajunge acolo ar trebui cu siguranță să facă câteva opriri pe traseu pentru a savura pe deplin imaginile din jur.

Pasul Rohtang – India

La o altitudine de 3979 metri, Pasul Rohtang leagă Valea Kullu de Văile Lahaul și Spiti, din zona Himachal Pradesh a Indiei. Numele Rothang înseamnă în dialectul local o grămadă de cadavre, având acest nume din cauza faptului că mai mulți oameni au murit încercând sa treacă prin această zonă pe vreme urâtă.
Pasul Rohtang este închis pe timpul iernii, dar este deschis apoi circulației pentru vehicule cu motor între lunile Iunie și Octombrie. Luna Mai este de obicei cea mai aglomerată, perioadă în care numeroși turiști ajung aici pentru diverse activități, de la ski la plimbatul cu bicleta. Și cei pasionați de natură au ce găsi în această zonă, putând admira ghețarii, vârfurile munților sau râul Chandra ce curge prin Valea Lahaul.

Una dintre cele mai frumoase imagini ce poate fi admirată în această zonă este cascada Rahala, înconjurată de păduri de mesteacăn și având pe fundal vârfurile înzăpezite ale munților Himalaya.

Trollstigen – Norvegia
Aflat între munții de pe coasta de vest a Norvegiei, drumul Trollstigen este unul dintre cele mai vizitate atracții din Norvegia, datorită peisajelor spectaculoase oferite de serpetinele înguste dar și datorită faptului că este unul dintre cele mai periculoase drumuri, oferind astfel celor în căutare de adrenalină o aventură pe cinste. Cei care vor circula pe aici vor avea parte de curbe spectaculoase printre munții din jur și se pot aștepta la căderi de stânci și vreme imprevizibilă.

Drumul este cel mai periculos pe timp de noapte, când dificultatea de a-l străbate crește semnificativ. Așadar, înainte de a porni la drum asigurați-vă că autoturismul dumneavoastră are piese auto de calitate și fără defecte dacă nu va doriți să rămâneți blocat pe vârful unui munte norvegian unde temperaturile coboară sub 0 grade Celsius chiar și în lunile de vară.

Tianmen – China

Chiar dacă are o lungime de puțin sub 10 km, acest drum este cu siguranță unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Chiar și pe o distanță atât de mică, acest drum oferă 99 de curbe și o creștere în altitudine de aproximativ 1.2 km. Drumul, ce mai este denumit și Calea Către Rai, duce către vârful muntelui Tianmen și către Peștera Tianmen.

Orice șofer se aventurează pe această rută ar trebui să fie foarte atent la tot ceea ce face, la fiecare curbă și întoarcere din fața sa. Peisajele sunt spectaculoase și memorabile, dar pierderea din ochi a drumului chiar și pentru o secundă poate avea urmări nedorite. Pentru cei slabi de inimă, acest drum poate fi cu adevărat înfricoșător, mai ales pe timp de noapte sau atunci când vremea este potrivnică.

La capătul drumului, există o poartă a raiului, un arc natural de piatră care se credea a fi legătura dintre zei și lumea muritorilor.

Autostrada Karakoram – Pakistan/China

Autostrada Karakoram, ce se întinde pe o distanță de aproximativ 1,300 km din Abbottabad, Pakistan până în Xinjian, China, este considerată ca fiind printre cele mai mari realizări inginerești ale secolului al XX-lea, dar și una dintre cele mai frumoase și memorabile rute de parcurs la volan.

Cel mai înalt punct de trecere al frontierei din lume este situat pe traseul acestei autostrăzi, la peste 4,800 m altitudine în pasul Khunjerab. Această altitudine, dar și traseul dificil pe care îl parcurge, fac din acest drum unul dintre cele mai periculoase și înfricoșătoare rute. Pe durata de peste 27 de ani care au fost necesari construcției, 810 pakistanezi și 82 chinezi care munceau la construcția drumului și-au pierdut viețile, în special din cauza alunecărilor de teren și a căderilor de stânci.

Cu siguranță că acest drum nu este făcut pentru șoferii fără experiență și cei cu nervii slabi, dar este o pompă de adrenalină pentru cei care se încumetă să-l străbată. Drumul KKH, așa cum mai este denumit, trece prin cea mai mare concentrație de vârfuri muntoase și albii de râuri, oferind imagini unice pe glob și câștigând pentru mulți titlul de cea mai spectaculoasă zonă a planetei.

Route 550 – Statele Unite ale Americii

În zona de sud-vest a Americii, mai exact în statul Colorado, se află Autostrada 550, sau autostrada de un milion de dolari (Million Dollar Highway), așa cum este denumită popular. Construită la sfârșitul anilor 1880, acest drum este considerat printre cele mai spectaculoase rute de pe teritoriul american.

De la avalanșe, la zăpezi masive și alunecări de teren, pericolul pândește la orice pas pe acest drum, fiind dese cazurile în care autoritățile americane au fost nevoite să închidă anumite porțiuni ale acestuia. Iarna este foarte dură în anumite zone prin care trece autostrada 550, fiind numeroase cazurile în care șoferii au rămas blocați în mijlocul munților neputând să avanseze din cauza zăpezilor și a gerului aspru.

Această autostradă a devenit și mai cunoscută în momentul în care publicația USA TODAY a inclus-o într-o listă cu cele mai periculoase drumuri din lume. Totuși, acest titlu nu i-a impresionat pe localnici, care spun că nu au nicio problemă în a conduce pe acest drum, chiar și atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile. Totuși, aceeași localnici spun că pentru un turiștii care vin aici pentru prima dată și care nu cunosc drumul, pericolul de a cădea în gol sute de metri este cu adevărat real.

Transalpina – România

Nu puteau lipsi de pe această listă și drumurile din România. Deși infrastructura din țara noastră are foarte multe probleme care le dau bătăi de cap șoferilor în viața de zi cu zi, Transalpina reprezintă excepția de la regulă, datorită zonei prin care această șosea trece și a peisajelor pe care turiștii le pot savura din spatele volanului.

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, atingând o altitudine maximă de 2,145 metri deasupra nivelului mării în zona pasului Urdele.

Șoseaua a fost construită în timpul domniei lui Carol al II-lea, căpătându-și astfel și numele de Drumul Regelui și a fost deschisă pentru prima dată în anul 1938. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, șoseaua a fost reconstruită de către trupele germane, care aveau nevoie de această rută din motive militare. Totuși, Transalpina a fost închisă circulației largi până doar cu câțiva ani în urmă. În anul 2007 au început lucrările la modernizarea șoselei, iar în anul 2009 aceasta a fost asfaltată complet.

Transalpina este închisă pe perioada iernii, atunci când zăpada pune în pericol circulația normală a autovehiculelor, dar pe timpul verii, cea mai înaltă șosea din România oferă o experiență de neuitat, cu peisaje spectaculoase și memorabile.

Transfăgărășan – România

Cu siguranță că această listă ar fi fost incompletă fără cea mai cunoscută șosea din România. Transfăgărășanul este al doilea drum românesc din punct de vedere al altitudinii la care se află (după Transalpina), altitudinea maximă pe care o atinge fiind de 2,042 metri în Pasul Bâlea.

Construiți în scopuri militare, cei 90 de kilometri de serpentine, tuneluri, urcări și coborâri spectaculoase fac din Transfăgărășan una dintre cele mai frumoase rute ce pot fi parcurse la volan. Șoseaua a fost construită în timpul regimului comunist, între anii 1970 și 1974, fiind folosite peste 6 milioane de kilograme de dinamită. De asemenea, datele oficiale arată că peste 40 de soldați și-au pierdut viața în timpul construcției aceste șosele, construcție începută din cauza dorinței lui Ceaușescu de a avea acces militar rapid peste Carpați în cazul în care URSS ar fi încercat să invadeze Bucureștiul.

Șoseaua românească a devenit cunoscută la nivel internațional în anul 2009, moment în care celebrul show de televiziune Top Gear a realizat un reportaj despre acest drum iar Jeremy Clarkson, realizatorul emisiunii, a numit Transfăgărășanul ca fiind cel mai bun drum din lume.

De asemenea, în 2010, o parte a șoselei a fost folosită pentru filmările filmului Ghost Rider: Spirit of Vengeance, cu Nicholas Cage în rol principal.

Așadar, există un drum pentru fiecare. Fie că îți dorești senzații tari și experiențe pline de adrenalină, fie că ești doar în căutarea unei plimbări relaxante printr-o zonă de vis, cu siguranță vei găsi drumul perfect care să-ți îndeplinească dorințele.

Dacă să ajungi până în înalții munți Himalaya pentru a conduce pe spectaculoasa șosea Rothang este un lucru prea dificil, în Europa și chiar în România poți găsi alternative cel puțin la fel de impresionante.

Dacă ești printre cei dependenți de adrenalină și vrei să te avânți pe un traseu dificil, nu uita să te pregătești cu tot ce ai nevoie pentru a nu fi surprins. În ziua de azi, nici nu trebuie să ieși din casă pentru a-ți face bagajul, comanda piese auto online care să-ți fie livrate la ușă și pe care să le iei direct cu tine. Desigur, acest lucru se întâmplă în cazul unor piese care nu necesită intervenția unui mecanic și pe care le poți instala singur, fie acasă fie din mijlocul munților.

Tu pe ce drum de munte ți-ai dori cel mai tare să conduci?

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*