Activități de interior pe care să le faci cu copilul

activitati pentru copii

Având în vedere că cei mici se plictisesc extrem de repede, zilele în care vremea nu permite activități în aer liber reprezintă o provocare pentru părinți. Însă, în ciuda spațiului limitat dintr-un apartament, cu puțină imaginație și creativitate poți găsi o mulțime de idei prin care să atragi atenția și interesul copiilor atunci când petreceți mai mult timp în interior.

Pentru a fi pregătit în orice moment, poți face în avans o listă cu activități și jocuri de interior potrivite pentru vârsta copilului tău. Astfel, îl vei surprinde cu lucruri noi și nu va avea timp sau motive să se plângă de plictiseală atunci când stați în casă. Inspiră-te din ideile următoare și lasă-ți imaginația la joacă!

Jocuri de interior – ce să te joci cu copilul în casă

Timpul petrecut în casă poate fi transformat într-un prilej de distracție, atât pentru cel mic, cât și pentru tine. Dacă ai un copil energic, puteți să includeți în program sesiuni de dans, exerciții fizice realizate după antrenamente online sau mini-concerte, cu tot cu coregrafie. O altă variantă de a-i ține “ocupați” pe cei mici este să mutați terenul de joacă în bucătărie, unde puteți găti împreună preparate ușoare sau deserturi de sezon. Desigur, nu trebuie uitate nici clasicele jocuri “Baba-Oarba”, “De-a v-ați ascunselea” și “Mima”, care vor fi întotdeauna metode atrăgătoare și amuzante de a petrece timpul în casă.

Pe de altă parte, atunci când vreți să alungați plictiseala cu activități mai liniștite, dar totodată creative, puteți desena, picta sau chiar realiza decorațiuni pentru casă. Cu cât îi oferi mai multă libertate de a experimenta lucruri noi, cum ar fi pictatul cu palmele pe sticlă sau pe lemn, cu atât mai plăcut va fi timpul petrecut în interior. De asemenea, cărțile de colorat, puzzle-urile sau seturile de plastilină și modelaj sunt o variantă de a stârni creativitatea micuților. Mai mult decât atât, specialiștii spun că jocurile cu plastilină contribuie la dezvoltarea atenției, memoriei și a simțului proporțiilor.

Ce jocuri sau jucării educative îi poți oferi copilului

Pe lângă distracție, statul acasă în zilele reci sau mohorâte poate fi o ocazie de a-l învăța pe cel mic lucruri noi. Cu ajutorul jucăriilor și jocurilor educative, copiii pot acumula informații care îi ajută să descopere și să înțeleagă cu ușurință diverse aspecte necesare dezvoltării lor. Fie că sunt lingvistice, matematice sau științifice, aceste jocuri educative transformă corvoada învățatului într-o activitate preferată de cei mici.

Există jucării educative pentru toate vârstele, chiar și pentru copiii de 1-2 ani, vârste la care se acumulează cele mai multe informații. Cubul culorilor, ștampile cu numere, seturile senzoriale cu diverse teme sau jocurile de îndemânare îi ajută pe cei mici să descopere lumea înconjurătoare. După vârsta de 2 ani, copiii au deja o bază de cunoștințe, așa că devin mai interesați de jocurile creative, precum puzzle-uri, jocurile de domino cu teme specifice sau jocurile de logică. Pentru copiii mai mari, care se pregătesc deja de școală, sunt potrivite jocurile mai complexe, de la labirinturi matematice până la teste interactive de cultură generală.

Timpul petrecut acasă alături de cei mici este un prilej de a consolida relațiile între părinți și copii. Dacă atunci când sunt în aer liber sau în alte spații noi, precum locurile de joacă, copiii se bucură de lucrurile și oamenii pe care îi descoperă, atunci când sunt în mediul lor, acasă, au nevoie de atenția părinților. Bucurați-vă de aceste momente, cu joacă și voie bună, iar data viitoare când îi veți spune copilului că nu puteți ieși afară va fi încântat să petreacă timp în interior, fără să se plângă de plictiseală.

Sursa: Digital Work Force
Sursa foto: Pexels

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*