Haine din materiale care reglează singure temperatura

haine

Cel mai eficient mod de a te îmbrăca atunci când este frig este să îți pui mai multe straturi de haine. În felul acesta nu te simți inconfortabil, dat nici nu îngheți de frig. Dacă la un moment dat pe parcursul zilei îți este cald, doar dai jos un hanorac sau alt obiect de îmbrăcăminte și îți este bine. Când ți se face frig îl iei din nou pe tine și rezolvi problema. Ce-ar fi dacă hainele tale ar știi singure când îți este prea frig sau prea cald și ar rezolva singure situația?

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland, Statele Unite ale Americii au încercat să găsească o modalitate prin care materialele din care sunt făcute hainele să detecteze care este temperatura de care corpul are nevoie și să acționeze în consecință.  

Invenția despre care cercetătorii vorbesc în jurnalul de specialitate Science este considerată revoluționară de către lumea științifică. Materialele măsoară radiațiile infraroșii care trec prin ele și reacționeză încălzindu-se sau răcindu-se, pentru ca cel care poartă hainele să se simtă confortabil.  

Firele sunt realizate din materiale care nu se găsesc în natură. Oamenii de știință au folosit două tipuri de fire: unele absorb umiditatea, în timp ce altele o resping. Pare o idee dintr-un film science fiction, dar este pe care să devină o realitate accesibilă și maselor. Nu te grăbi să faci o verificare CUI firme ca să vezi cine fabrică, pentru că totul este încă în stadiul de prototip.  

Atunci când materialul este aproape de pielea care transpiră, partea din el care absoarbe umiditatea va începe să lucreze. Pe măsură ce firele încep să își schimbe forma, va permite unei cantități mai mari de căldură să treacă prin ele spre exterior și corpul se va răci singur. Atunci când temperatura scade suficient și umiditatea se evaporă, materialul se întoarce la forma originală și păstrează căldura.  

”Corpul uman este radiatorul perfect. Până acum singurul mod în care putea fi reglat caloriferul era să pui haine pe tine sau să le dai jos. Noul material funcționează bidirecțional.”, a declarat Min Ouyang, co-autor al studiului.  

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto:

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*