Un spațiu mic, dar valoros pentru viitorul planetei

Foto: Ariston

Ce se întâmplă pe Insula Disko, Groenlanda

Studiul ecosistemului marin, în special în Arctica, este esențial pentru a înțelege cum putem ajuta planeta să supraviețuiască. Oceanele, care ne dau jumătate din oxigen, sunt cele care absorb aproximativ 93% din căldura provocată de schimbările climatice.

Variația atmosferei afectează în multe moduri ecosistemul marin: temperatura apei crește, evenimentele extreme se înmulțesc, apele se acidifică, omorând coralii, iar ghețurile polare se topesc. Asta face nivelul mărilor să crească, punând în pericol comunități întregi de pe coastă: circa 7% din populația globală riscă să își piardă astfel locuințele, iar cinci insule de corali au dispărut deja sub ape.

Foto: Ariston

Pe Insula Disko din Groenlanda, departe de lume, o echipă de 25 de oameni e parte din efortul global de înțelegere a schimbărilor climatice prin studierea fitoplanctonului. Stația de cercetare a Universității din Copenhaga le oferă adăpost pentru a analiza în detaliu acest microorganism care trăiește în oceane și este responsabil de aproape jumătate din oxigenul din atmosferă.

Cu toate acestea, atunci când se aventurează în zone fără adăpost și condițiile meteo devin imposibile, studiul cercetărilor se oprește forțat.

O contribuție importantă pentru știință

În Arctica, munca pe timp de iarnă e extrem de grea, dacă nu uneori imposibilă. Frig, vânt, îmbrăcăminte umedă. Natura pe care încearcă să o salveze pare să devină principalul adversar al cercetătorilor. Culegerea la timp a probelor este esențială. Foto: Ariston
Ariston Thermo Group susține cercetarea pe termen lung a efectelor schimbării climatice și eficiența energetică prin lansarea constantă de noi soluții bazate pe surse regenerabile de energie ca sistemele solare sau pompele de căldură, precum și prin îmbunătățirea eficienței boilerelor și centralelor termice tradiționale sau prin investiții în noi proiecte. Foto: Ariston

Pentru a veni în ajutorul muncii de cercetare, a fost creată ARISTON COMFORT ZONE.

O casă de 58 de metri pătrați a fost proiectată și construită de către Ariston Thermo pentru a permite cercetării științifice să nu se mai oprească niciodată. Instalarea adăpostului încălzit de pe Insula Disko a fost o faptă eroică în sine, cunoscută drept misiunea ARISTON COMFORT CHALLENGE.

Trei instalatori de top, selectați din întreaga lume în urma unui proces intransigent, au fost trimiși în Groenlanda să creeze un spațiu încălzit pentru oamenii de știință. Pentru ei, nici o provocare nu e prea mare.

Foto: Ariston

Adăpostul este acum o casă pentru știință, dotată cu cea mai performantă centrală termică în condensare ARISTON, ALTEAS ONE. Ariston Confort Zone poate părea un spațiu mic, dar valoarea lui pentru viitorul planetei este imensă. (P)

Sursa, foto: Ariston

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*