
Ce se întâmplă pe Insula Disko, Groenlanda
Studiul ecosistemului marin, în special în Arctica, este esențial pentru a înțelege cum putem ajuta planeta să supraviețuiască. Oceanele, care ne dau jumătate din oxigen, sunt cele care absorb aproximativ 93% din căldura provocată de schimbările climatice.
Variația atmosferei afectează în multe moduri ecosistemul marin: temperatura apei crește, evenimentele extreme se înmulțesc, apele se acidifică, omorând coralii, iar ghețurile polare se topesc. Asta face nivelul mărilor să crească, punând în pericol comunități întregi de pe coastă: circa 7% din populația globală riscă să își piardă astfel locuințele, iar cinci insule de corali au dispărut deja sub ape.

Pe Insula Disko din Groenlanda, departe de lume, o echipă de 25 de oameni e parte din efortul global de înțelegere a schimbărilor climatice prin studierea fitoplanctonului. Stația de cercetare a Universității din Copenhaga le oferă adăpost pentru a analiza în detaliu acest microorganism care trăiește în oceane și este responsabil de aproape jumătate din oxigenul din atmosferă.
Cu toate acestea, atunci când se aventurează în zone fără adăpost și condițiile meteo devin imposibile, studiul cercetărilor se oprește forțat.
O contribuție importantă pentru știință


Pentru a veni în ajutorul muncii de cercetare, a fost creată ARISTON COMFORT ZONE.
O casă de 58 de metri pătrați a fost proiectată și construită de către Ariston Thermo pentru a permite cercetării științifice să nu se mai oprească niciodată. Instalarea adăpostului încălzit de pe Insula Disko a fost o faptă eroică în sine, cunoscută drept misiunea ARISTON COMFORT CHALLENGE.
Trei instalatori de top, selectați din întreaga lume în urma unui proces intransigent, au fost trimiși în Groenlanda să creeze un spațiu încălzit pentru oamenii de știință. Pentru ei, nici o provocare nu e prea mare.

Adăpostul este acum o casă pentru știință, dotată cu cea mai performantă centrală termică în condensare ARISTON, ALTEAS ONE. Ariston Confort Zone poate părea un spațiu mic, dar valoarea lui pentru viitorul planetei este imensă. (P)
Sursa, foto: Ariston
Leave a Reply