În ce țări efectuau vikingii teribilele raiduri?

Foto: stock.adobe.com

Civilizația vikingă continuă să fascineze. Serialul Vikings s-a bucurat de un succes uriaș și pe această temă au fost create și câteva jocuri pe PC, precum Smite sau Expeditions: Vikings.

De asemenea, există și câteva sloturi cu vikingi foarte populare. Spre exemplu, la NetBet, operatorul de jocuri de noroc cu cea mai bogată secțiune de cazino, există 7 sloturi cu vikingi, care se bucură de numeroși fani.

În general, oamenii sunt atrași de istoria vikingilor, care erau capabili de acte de barbarism teribile, comise între anii 793 și 1066.

Istoria consemnează primul atac al vikingilor în anul 793 după Hristos, la mănăstirea Lindisfarne, situată în nord-Estul Angliei. Ajunși aici, vikingii au masacrat călugării și au ars mănăstirea din temelii.

Doi ani mai târziu, vikingii au ajuns și în Irlanda, în insulele Iona și Rathlin. Acestea era populate tot de comunități religioase. De altfel, călugării se rugau în acele vremuri la Dumnezeu să fie furtună pentru ca vikingii să nu poată naviga.

Expansiunea vikingilor a continuat, iar aceștia și-au îndreptat atenția și către Imperiul Carolingian. Astfel, în anul 830, orașul Dorestad a fost jefuit de trei ori de vikingi.

Franța, Spania, Italia și Portugalia sunt alte țări ce au avut de suferit din cauza invaziilor făcute de vikingi.

În istorie rămâne consemnat Atacul Parisului, pe care vikingii l-au efectuat în anul 845. La acel moment, conduși de căpitanul Ragnar, mii de vikingi au pătruns în Paris, aflați pe 120 de nave.

Puterea de luptă a vikingilor și-a spus cuvântul, iar jumătate din armata franceză a fost ucisă cu rapiditate, în timp ce cealaltă jumătate s-a retras. Vikingii au ocupat astfel orașul Paris în Paștele anului 845 și aveau să se retragă doar după ce regele Charles al II-lea le-a promis că le va plati un tribut de 2.570 de kilograme de aur și argint.

De altfel, vikingii au călătorit și în Estul Europei, în locațiile în care se află astăzi Belarus, Ucraina și Rusia. Nu o făceau tot timpul cu gândul de a invada anumite locuri, ci uneori căutau doar piețe noi de desfacere.

Astfel, se crede că vikingii au avut un factor civilizator și au întemeiat orașe precum Novgorod (în anul 862) și Kiev (în anul 869).

Sfârșitul erei vikingilor este consemnat în anul 1066, după celebra bătălie de la Stamford Bridge. La acel moment, temuții luptători nordici au vrut să profite de moartea regelui Edward al Angliei și au construit flote de invazie pentru a cuceri orașul York.

Regele englez Harold Godwinson a aflat însă de planul vikingilor și a adunat peste noapte o nouă armată, care a mărșăluit spre localitatea Todcaster. Soldații englezi au mers pe jos 200 de mile în doar patru zile.

În cele din urmă, armata britanică a ajuns la Stamford Bridge și i-a surprins pe vikingi, care nu se așteptau să aibă parte de opoziție atât de rapid.

Au urmat bătălii aprige, iar legenda spune că un viking înalt de peste 2 metri a apărat de unul singur Stamford Bridge timp de o oră, ucigând pe oricine încerca să treacă. Astfel, ceilalți vikingi au avut suficient timp la dispoziție să se regrupeze.

Bătăliile au continuat, iar printre victime au căzut și conducătorul viking Harald Hardrade și fratele regelui englez Harold Godwinson, aceștia murind. În cele din urmă, englezii au ieșit câștigători din această luptă.

Apoi, regele Harold Godwinson a făcut un acord cu supraviețuitorii vikingi. Aceștia au fost lăsați să se întoarcă în Norvegia, cu tot cu trupul neînsuflețit al lui Harald Hardrade. În schimb, vikingii au promis că nu vor mai ataca Anglia niciodată. (P)

Foto: stock.adobe.com/ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*