(P) Parcul Național Kruger văzut prin ochii unui român

Foto: Shutterstock

Cu toții căutăm experiențe care să ne îmbogățească viața. Iar acestea se împart în două categorii.

Sunt lucrurile mici, de zi cu zi: o carte bună, o piesă de teatru, o plimbare în parc cu câinele, o cină cu un prieten pe care nu l-ai mai văzut de prea mult timp. Apoi sunt lucrurile mai mari, ce presupun ceva mai mult efort, care-ți aduc bucurie și din care ieși cu amintiri pe care o să le valorifici toată viața.

Personal cred că, să călătorești este cea mai bună modalitate de a-ți lua o pauză de la tot ce înseamnă cotidian, fără a te mai putea întoarce la viața ta, așa cum ai plecat. Pentru că unele călătorii schimbă lucruri fundamentale în tine și te transformă. Iar după ani în care am visat la o călătorie într-o zonă exotică, a venit momentul să găsesc destinația perfectă: Parcul Național Kruger, Safari în Africa de Sud.

De ce Parcul Național Kruger?

Casa celor 5 magnifici, Parcul Național Kruger reprezintă exact imaginea pe care o au oamenii când se gândesc la Africa și la viața sălbatică. Termenul vine din perioada colonială și, din păcate, se referă la cele mai prețioase trofee pe care vânătorii și le puteau dori. Lei, leoparzi, elefanți, bivoli americani și rinoceri, animale vânate și astăzi dar care sunt mai des cruțate de industria turismului în creștere în tot mai multe locații ce permit safari-uri.

Pentru că oamenii sunt din ce în ce mai atrași de explorarea rezervațiilor naturale populate de aceste animale. Și dacă mai adaugi și activități prin care localnicii te introduc în lumea incredibilă a culturii lor tradiționale, nu-ți rămâne decât să cauți cel mai avantajos bilet de avion.

Bine ai venit la Parcul Național Kruger!

După mai bine de 20 de ore de zbor și două escale, am aterizat în Johannesburg, de unde am zburat către Mbombela, un aeroport mic aproape de Parcul Național Kruger. Odată ajunși în prima locație, Hazyview, am petrecut seara pe malul râului Sabie, bucurându-ne de apusul incredibil de deasupra pădurii africane, alături de o cină tradițională Shangaan servită în vase de fontă, ascultând tobele tribale în fundal.

În cele două zile pe care le-am stat aici, am avut de ales dintre diferite tipuri de activități. Excursii în pădurile africane cu o mașină descoperită de teren, unde am putut fotografia faimoasele girafe, familiile de elefanți sau fioroșii lei în spațiul natural.

Apoi a urmat transferul către Parcul Național Kruger, unde am locuit pentru câteva zile în corturi africane, pe malul râului Mluwati. Un cadru mai mic și intim, complexul de safari Hoyo Hoyo este o manifestare autentică a culturii Tsonga. Aici ai șansa de a dormi în colibe rotunde care imită arhitectura unui stup, decorate cu desene tribale.

Diminețile încep cu ritualul de hrănire a elefanților, experiență prin care poți interacționa cu aceste animale incredibile. Urmează excursiile organizate de pădurari experimentați, care-ți dau șansa să vezi la prima oră cum se trezește întreaga natură populată de cele mai exotice animale: zebre, antilope sau hipopotami.

Serile sunt animate de show-uri puse la dispoziție de localnici: dansuri și muzică tradițională, mâncare autentică Tsonga.

Foto: Shutterstock

Viața în mijlocul naturii

Viața de safari presupune o interacțiune mare cu natura iar condițiile sunt prielnice unei deconectări complete de viața normală. Însă există și momente în care îți lipsește confortul obișnuit iar cei de la Parcul Național Kruger s-au gândit la asta. Drept urmare, ai varianta de a merge la restaurantele din interiorul parcului, pentru o cină în mijlocul vegetației, pe malul râului, în lumina unui apus cum doar în Africa găsești. Tot aici ai acces la piscină pentru zilele extra călduroase, baruri dar și magazine de unde să-ți faci plinul de suveniruri.

La prima vedere am fost surprinși de această imersiune a lumii occidentale într-un safari din Africa de Sud unde pare că ești desprins în totalitate de real, însă traficul turistic a crescut această nevoie a oamenilor de a rămâne totuși conectați la lucrurile cunoscute.

Din aceeași categorie face parte și accesul la internet din zonele de cazare. Lucru ce s-a potrivit ca o mănușă, având în vedere că aveam nevoie de momente de relaxare după zilele încărcate de activități. Și pentru că plimbările în aer liber printre lei sau leoparzi te încarcă cu multă adrenalină și poftă de entuziasm, am putut continua cu aceeași stare de spirit și seara. Simțindu-ne norocoși, am ales să mizăm la câteva jocuri cu bani online, pe supercazino.ro, chiar de pe telefon.

Foto: Shutterstock

Parcul Național Kruger văzut de la înălțime

Și mai norocoși am fost în una din ultimele zile petrecute la Parcul Național Kruger, când ne-am aventurat într-un zbor cu balonul cu aer cald în Hoedspruit. La o oră matinală, pentru a ne putea feri de căldură arzătoare, am început ascensiunea deasupra parcului național.

Este aproape inutil să încerci o descriere a priveliștii spectaculare pe care o ai din balon. Pădurile bogate înconjurate de canionul Blyde River, unde animalele încep să se trezească reprezintă locul perfect pentru a observa habitatul natural al acestora. Motiv pentru care personalul specializat alegea locuri deasupra unor cirezi de antilope care se adăpau sau unde familii de lei dormeau încă leneși în lumina răsăritului.

Foto: Shutterstock

Ultimii pași prin solul roșu african

Momentul în care trebuie să-ți iei la revedere de la acest paradis este unul deosebit de încărcat. Și nu o poți face înainte să-ți lași din nou, amprenta pașilor în solul roșu african. Așa că o ultimă activitate a fost participarea la un traseu prin pădurile parcului, alături de un ghid care ne-a făcut cunoștință cu o multitudine de specii de păsări rare. Astfel am încheiat experiența magnifică în raiul african din Parcul Național Kruger, ca a doua zi să ne îmbarcăm spre Johannesburg.

Și pentru că am început această descriere spunând că anumite experiențe te schimbă, ei bine, întoarcerea la normalitate a fost cumva revelatoare. Pentru că odată ce experimentezi la maximum măreția naturii în cea mai pură formă, alături de o cultură autentică atât de diferită de orice ai cunoscut până atunci, viziunea asupra locului tău în această societate se schimbă. Prin cele mai simple moduri ajungi să dobândești un respect pentru natură dar mai ales o curiozitate îndreptată către cunoaștere și către experiențe care te ajută să observi și să apreciezi o parte a lumii la care nu ai în mod normal acces.

Sursă Foto: Shutterstock

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*