De ce avem nevoie de ochelari de citit după 40 de ani? Putem scăpa de ei?

Dr. Andrei Filip, oftalmolog, Ama Optimex

După 40 de ani, simțim nevoia de a îndepărta obiectele de ochi pentru a putea citi sau pentru a putea obține o imagine clară. Este o afecțiune oftalmologică, se numește presbiopie și este vorba despre procesul natural de îmbătrânire al organismului. Ochiul are două lentile, corneea și cristalinul, cel din urmă este vinovat de apariția nevoii de a purta ochelari de citit după 40 de ani. Pe măsură ce trec anii, cristalinul ”obosește”, adică își pierde puterea de acomodație.

Care este explicația?

Am întrebat specialistul, Dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog la clinica de oftalmologie Ama Optimex din București: ”Pentru a oferi o imagine clară a obiectelor aflate în apropiere, cristalinul își modifică forma, mărindu-și puterea dioptrică. Amplitudinea cu care își modifică forma scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, acesta fiind un fenomen fiziologic care afectează pe toată lumea, nimeni nu scapă, nici persoanele care nu au avut niciodată probleme cu vederea. Desigur, fenomenul este amplu, proporția în care este afectată vederea diferă de la o persoană la alta.”

Fenomenul este neplăcut și greu de acceptat, mai ales în contextul numeroaselor transformări prin care trece organismul pe măsură ce trec anii. Ce este de făcut? Se pare că, în prezent, medicina nu a descoperit tratamentul care să împiedice apariția și evoluția presbiopiei, însă a descoperit metode de corectare. Adică soluții să vezi bine în continuare și să te bucuri de viață.

Cea mai la îndemână soluție e dată de ochelarii de citit (aceia pe care îi ții pe vârful nasului), dar ei rezolvă problema doar atât timp cât îi porți. La celelalte soluții intervine progresul tehnologic. Există o intervenție cu laser, simplă și nedureroasă, care îți repară ochii. Se numește PRESBYOND, a fost inventată de inginerii de la Carl Zeiss Meditec, împreună cu specialiști oftalmologi. În România, a fost introdusă în 2019 la clinica Ama Optimex și se adresează persoanelor cu presbiopie și alte vicii de refracție (miopie, astigmatism, hipermetropie).

Ce face PRESBYOND?

Te ajută să scapi de ochelarii de distanță și de aproape în cea mai mare parte a activităților zilnice, pe scurt, poate îi mai porți doar în condiții deosebite. Intervenția oferă ”un tratament personalizat, pentru fiecare ochi în parte, prin care se modifică puterea de refracție a corneei ochiului dominant pentru a vedea bine la distanță și intermediar, iar la ochiul nondominant se modifică astfel încât să vadă bine la intermediar și aproape, adăugându-se și creșterea profunzimii focalizării (Extended Depth Of Focus). În timp, creierul se va obișnui să compună imaginile obținute de la cei doi ochi și va oferi o vedere bună la toate distanțele”, ne-a explicat Dr. Andrei Filip.

Intervenția este minim invazivă, fiind o intervenție cu laser pe cornee, față de implantul cu cristalin artificial multifocal, a doua opțiune de corecție chirurgicală, care presupune schimbarea cristalinului natural cu unul artificial.

Ce ți se potrivește?

Doar un medic ar putea să îți spună, căci trebuie să faci un set de investigații oftalmologice, în urma cărora se va afla dacă ești un candidat potrivit pentru o astfel de intervenție.

Recuperarea se pare că este rapidă, unii dintre pacienții care au făcut PRESBYOND la clinica Ama Optimex, în prezent doar la ei o poți efectua, au condus mașina chiar de a doua zi. Ei mai spun că denumirea de ”operație” este exagerată și i-ar spune mai degrabă ”procedură”, căci nu simți nimic în timpul operației și durează doar câteva minute.

Așa că, dacă te afli printre cei care nu pot accepta sau nu se pot obișnui cu ochelarii de citit, verifică în ce măsură o astfel de intervenție te poate ajuta. Află mai multe despre intervențiile pentru reducerea dioptriilor sau, mai pe înțelesul tuturor, intervențiile care te scapă de ochelari pe www.scapadeochelari.ro. (P)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*