(P) Topul celor mai rare fructe din lume

fructe rare

Cu toții știm care sunt beneficiile unui măr pe zi. Sau a celorlalte fructe care fac parte dintr-o dietă sănătoasă. O farfurie colorată care te așteaptă cu coeficientul de energie de care ai nevoie poate să fie mic dejunul perfect. Mai mult de atât, fructele au pătruns în diferite alte domenii, de la fashion la apetisantele jackpoturi ale unor jocuri Fruit Cocktail gratis pe site-urile cazinourilor online.

În funcție de locul de pe glob în care ne găsim, avem acces la fructe care mai de care mai speciale. Unele arată complet ciudat, fructe exotice ce ascund un gust unic, altele au proprietăți incredibile. Este momentul să descoperim împreună unele dintre cele mai rare fructe din lume.

Miracle Berry

În secolul 18, Miracle Berry era folosit cu precădere în Africa de Vest cu scopul de a îndulci diferite mâncăruri acre sau amare. De ce, te-ai putea întreba. Datorită unei componente numite miraculină, o proteină care păcălește ușor papilele gustative. Acest fruct rar este deosebit de apreciat mai ales în Japonia, în zilele noastre, deși importarea acestuia a fost interzisă. Motivul vine de la industriile care dezvoltă îndulcitor artificial, care au văzut în minunatele miracle berries o amenințare relevantă. Vestea bună se trage din faptul că acest fruct poate să fie cultivat cu succes, la condițiile optime.  

Jabuticaba

Dacă nu ai văzut niciodată un pom de Jabuticaba, o să fii surprins. Originile sale se găsesc în Brazilia dar s-a adaptat mai multor medii cu condiții tropicale. Fructul de Jabuticaba crește direct pe trunchiul sau pe crengile acestui copac și arată precum boabele de strugure, de un violet închis apetisant. Fructele necesită consumarea sau transformarea în suc, jeleuri, siropuri sau chiar vin, imediat ce au fost recoltate. Pe lângă gustul special, dulce-acrișor, Jabuticaba se evidențiază prin multiplele beneficii pe care le are în sănătatea consumatorului.

Fructele de Jabuticaba au puţine calorii și carbohidraţi și cantităţi mari de vitamina C, vitamina E și acid folic. În același timp, acestea hrănesc corpul cu potasiu, calciu, magneziu, fier şi zinc.

mangustan

Mangustanul

 Pom ce crește cu precădere în sud-estul Asiei, în sud-vestul Indiei și în alte zone tropicale din sudul Americii, precum Puerto Rico sau chiar în Florida, mangustanul este un fruct delicios. Printre beneficiile sale principale se numără faptul că acesta nu conține colesterol sau grăsimi saturate și este foarte sărac în calorii.

Asemănător citricelor, mangustanul are pulpe umplute cu lichid dulce și înțepător, fiind atât suculent cât și fibros. Nu degeaba fiind denumit Regina tuturor fructelor, mangustanul impresionează prin numărul mare de proprietăți, având în vedere că este foarte bogat în vitamina C și potasiu. Acesta ajută în lupta cu anemia, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la prevenirea bolii Alzheimer. 

Durian

Este momentul să introducem și Regele tuturor fructelor, durianul. Dintre cele mai rare fructe din lume, acesta este și printre cele mai celebre. Durianul are o popularitate atât de crescută datorită mirosului său, cel puțin special.

Fruct exotic ce vine din Asia de Sud își trage originile etimologice din limba malaeză duri, care înseamnă spin. Acesta arată ca o minge din spini, însă nu felul în care se prezintă vizual este elementul special al acestuia, ci mirosul respingător care face ilegală transportarea lui în mijloacele de transport în comun.

 Durianul are valoare energetică foarte mare, este bogat în minerale şi vitamine, dar nu toți pot ajunge la gustul dulce și plăcut al acestuia, datorită mirosului său extrem de înțepător, care provoacă greață.

Printre beneficiile consumului de durian se numără prevenirea anemiei, prin cantităţile mari de fier şi vitamina B9 din compoziţie sau tratarea insomniilor sau depresiei prin existența vitaminei B6 din acest fruct.

Jackfruit

 Fructul național al Bangladesh-ului and Sri Lanka, Jackfruit-ul este consumat atât copt cât și crud. Acesta este comercializat în mod normal la conservă, în suc propriu și deosebit de folosit în dietele vegane, datorită asemănării consistenței sale cu carnea.

Greutatea sa variază între 5 și 45 kg, ceea ce-l face cel mai mare fruct din lume și conţine o mulțime de seminţe bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier. Atunci când trece prin prepararea termică, acesta își modifică gustul, ajungând foarte aproape de aroma cărnii de porc. Motiv pentru care este atât de faimos printre cei care adoptă diete vegetariene sau vegane.

Dintre beneficiile nutritive, Jackfruit-ul se evidențiază prin capacitatea sa de a preveni apariția și dezvoltarea celulelor canceroase. Având în vedere toate detaliile care-l fac un super fruct, Jackfruit-ul poate ajuta și în eradicarea foametei la un anumit nivel, având în vedere că un singur copac poate produce sute de fructe.

fruct hala

Fructul Hala

Locațiile de origine ale fructului Hala se găsesc în sud-estul Asiei, nordul Australiei şi mai multe insule ale Oceanului Pacific, precum Hawaii. Fructul oval și mare este format din multe drupe și iese în evidență prin culorile superbe care-l colorează intens. Fructele pot fi consumate atât gătite cât și crude, reprezentând o sursă importantă de hrană în  Micronezia și Maldive.

Gustul său este dulce subtil iar componența mare de vitamina C ajută în tratarea migrenelor, a răcelilor și astmului.

În ultima perioadă, fructul Hala a devenit des utilizat și în restaurantele europene de inspirație orientală. Mai mult de atât, frunzele copacului sunt folosite în marile cofetării, pentru un plus de aromă specială. Acestea mai sunt denumite și vanilia asiatică și aduc o componentă specială dulciurilor, dându-le o puternică nuanță verde.

Una din atracțiile majore atunci când alegem să călătorim este experimentarea lucrurilor noi. Iar aici ne putem orienta spre activități culturale specifice locului, vizitarea obiectivelor turistice sau încercarea mâncărurilor tradiționale. Pe lângă mâncărurile specifice fiecărei locații de pe glob, prin care practic poți cunoaște istoria și tradițiile societății, avem astfel posibilitatea de a încerca tot felul de fructe exotice.

Cele din lista făcută mai sus se bucură de o popularitate extraordinară în întreaga lume, datorită unor detalii ce le scot din obișnuință. De la formele impresionante la mirosuri ce te țin la distanță, aceste fructe exotice ajung uneori să fie atracția centrală în marile piețe asiatice. Tu pe care vrei să-l încerci?

 

Sursă foto: Shutterstock

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*