Beko a dezvoltat electrocasnice prietenoase cu mediul, utilizând deșeuri reciclate și biocompozite

Beko a dezvoltat o serie de electrocasnice inovatoare ca răspuns la probleme de sustenabilitate globale, cum ar fi criza poluării cu plastic ce afectează în fiecare zi sănătatea ecosistemelor și a oamenilor.

Între 8 și 12 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, iar estimările arată că peste 150 de milioane de tone există deja pe fundul acestora, potrivit Ocean Conservancy. Cantitatea de plastic care ajunge în fiecare an în oceane se va tripla în următoarele două decenii, dacă nu se iau măsuri drastice, avertizează Pew Charitable Trusts. Conform unei estimări a Ellen MacArthur Foundation, până în 2050 oceanele ar putea conține mai multe bucăți de plastic decât pești. În același timp, poluarea cu microplastic a atins, la rândul său, cote îngrijorătoare – în 2017 ONU estima că în mări se pot găsi aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele din galaxia noastră.

Beko – sănătatea înseamnă sustenabilitate

Beko, lider al pieței europene de electrocasnice, și-a asumat de mai mulți ani ca prioritate promovarea unui stil de viață sănătos. Misiunea actuală a brandului a evoluat cu convingerea că o viață sănătoasă este posibilă numai pe o planetă sănătoasă.

Eforturile Beko se concentrează pe schimbarea în bine a obiceiurilor de consum și pe reducerea impactului pe care produsele comercializate îl au asupra mediului. Acest obiectiv este realizat atât prin creșterea eficienței energetice a electrocasnicelor Beko, cât și printr-o modalitate de producție bazată pe utilizarea sustenabilă a resurselor.

Folosirea materialelor reciclate, a biocompozitelor și a tehnologiilor care reduc cantitatea de chimicale folosite sunt cele trei modalități prin care Beko inovează punând sustenabilitatea pe primul loc. Totodată, compania investește tot mai mult în energie regenerabilă, în schimbări la nivelul lanțului de aprovizionare și a celui operațional, dar și în creșterea gradului de durabilitate și reparabilitate a produselor.

Electrocasnicele Beko pentru o viață mai sustenabilă

Șapte electrocasnice Beko prietenoase cu mediul aduc plus-valoare în viața consumatorilor și îi ajută să ia măsuri concrete acasă pentru a limita impactul asupra mediului înconjurător. Echiparea unei locuințe eco-friendly este acum mai ușoară cu Beko.

Mașina de spălat / Mașina de spălat cu uscător EcoTub este un exemplu despre cum plasticul poate fi reciclat și utilizat în producție pe scară largă. Deșeurile de plastic au fost transformate într-o materie primă alternativă valoroasă, utilizarea acestei soluții pentru electrocasnice reprezentând o premieră mondială. Aproximativ 60 PET-uri de 0,5 litri sunt utilizate pentru a realiza materialul din care este fabricat manșonul cuvei. Această nouă metodă de producție prietenoasă cu mediul reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon.

De la începutul acestui proiect în 2017, 58 de milioane de sticle de plastic, dintre care doar în 2020 28,2 milioane, au fost reciclate, ceea ce înseamnă o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de aproximativ 2.200 tone. Printre planurile pentru perioada următoare se numără și creșterea cantității de PET-uri reciclate la 60 de milioane de bucăți pe an până la finalul lui 2023.

Cuptorul EcoFiber include componente fabricate din plase de pescuit reciclate și deșeuri de fire industriale.
10% din deșeurile aflate pe fundul oceanelor sunt reprezentate de plase de pescuit, considerate a fi cea mai periculoasă formă de poluare cu plastic. Între 500,000 și 1 milion de tone de echipament de pescuit ajung în oceane în fiecare an, potrivit World Wildlife Fund. Beko folosește un material sustenabil pe bază de plase de pescuit reciclate și deșeuri de fire industriale care înlocuiește cu succes poliamida.

Astfel, elementele din plastic, precum cele utilizate în cazul decorului ușii sau a carcasei display-ului, au în componență 5% plase de pescuit reciclate și 65% deșeuri din fire industriale. Carcasa din interior a display-ului cuptorului încorporabil este și ea realizată în proporție de 50% din deșeuri de fire industriale.

Uscătorul de rufe GreenDry utilizează plastic reciclat, în medie, în 15% din piesele din plastic ale uscătorului de rufe, inclusiv în carcasa rezervorului de apă și în carcasa din spate a uscătorului. În ultimii doi ani, 2.420 de tone de plastic au fost reciclate cu acest scop.

Frigiderul BioCycle integrează componente durabile realizate din bio-compozite, materiale care au amprentă de carbon cu 80% mai mică decât cele tradiționale, pe bază de petrol.

Astfel, sistemele de depozitare a ouălor sunt realizate din coji de ouă și BIOplastic, capacul ventilatorului este 100% BIOplastic din surse sustenabile cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr, iar garnitura ușii este în proporție de 25% dintr-un material pe bază de ulei de soia.

Espressorul BioCoffee folosește un biomaterial pe bază de zaț de cafea. Fiecare aparat a fost creat utilizându-se cinci căni de deșeuri alimentare (zaț de cafea), reducând astfel amprenta de carbon cu 5%.

Mașina de spălat vase AutoDose este echipată cu un sistem de dozare automată a detergentului lichid pentru o curățare eficientă și mai puțină poluare. Beko este primul producător de aparatură electrocasnică din Europa și de pe piața locală care a echipat mașinile de spălat vase de uz casnic cu această tehnologie. Recipientul pentru detergent trebuie încărcat o singură dată pe lună, astfel încât să asigure autodozarea pentru mai multe spălări. În medie, la fiecare ciclu este folosit cu până la 28% mai puțin detergent, ceea ce contribuie la o planetă mai curată.

Misiunea de sustenabilitate Arçelik

Compania mamă Beko, Arçelik Group, a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, Domeniile 1 și 2, cu propriile sale credite de carbon, atât în 2019, cât și în 2020.
Compania a fost desemnată pentru al doilea an consecutiv lider al industriei în sectorul de electrocasnice, potrivit Indicelui de sustenabilitate Dow Jones, etalon în materie de sustenabilitate corporativă la nivel mondial.

Arçelik și-a asumat angajamentul de a reduce, până în 2030, cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră din activităţile proprii şi din energia cumpărată şi consumată (emisii din Domeniul 1 şi 2) şi cu 15% emisiile din Domeniul 3, provenind din utilizarea produselor vândute, faţă de anul de referinţă 2018.

De asemenea, compania își propune să majoreze cantitatea de plastic reciclat utilizat de la 3.000 de tone în 2021 la 15.000 de tone până la finalul lui 2023 și a celui provenit din plase de pescuit de la 8 tone la 25 de tone. În plus, Arçelik intenționează să utilizeze 750 de biopolimeri și materii prime bio-compozite inclusiv acid polilactic (PLA) pe an.

Compania s-a angajat ca până în 2025 să crească conținutul de plastic reciclat din produsele sale la 20%, iar cel de biomateriale la 2,5%, urmând ca până în 2030 să dubleze aceste ținte – 40% plastic recilat și 5% biocompozite.

Arçelik Group a investit în 2020 peste 18 milioane de euro în research și în dezvoltarea unor produse prietenoase cu mediul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*