Cu gândul la Rusia

Usain Bolt, legenda jamaicană a sprintului, n-are doar aripi la picioare, ci și încălțăminte ușoară, precum cea din imagine, făcută special pentru alergarea pe suprafețe high-tech, care retransmit rapid energia în picioare. Foto: Mark Thiessen 

Citește editorialul numărului de iulie 2018 al revistei National Geographic România.

Cel mai mare triumf din viața mea l-am trăit pe la 12 ani. Clasa noastră juca fotbal în curtea școlii cu niște băieți mai mari. Îmi amintesc ca azi cum am preluat o minge pe piept aproape de mijlocul terenului, cu spatele la poarta adversă, și, din întoarcere, am prins un voleu, o bombă care s-a dus fix la vinclu, urmată de o explozie de bucurie pe marginea terenului. Lumea adunată a început să-mi scandeze numele! Mi s-au tăiat picioarele.

Ce magie are fotbalul de poate să ne bucure atât? Și parcă dintotdeauna și pretutindeni, începând de prin 2500 î.Hr., cu un strămoș chinezesc numit tsu chu, trecând prin harpastumul roman sau pasuckuakohowogul indienilor nord-americani până la mult iubitul și violentul Mob football din Anglia medievală. Și azi, în ciuda globalizării care tinde să uniformizeze totul, fotbalul modern rămâne o limbă universală a bucuriei, vorbită în zeci de dialecte formate sub semnele geografiei și naționalității.

Vara aceasta ochii întregii planete au fost ațintiți către cel mai urmărit eveniment sportiv din lume: Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. În ediția de iulie a National Geographic și noi am tras cu ochiul spre sărbătoarea din Rusia cu trei articole conexe.

La pagina 20, am pregătit un infografic despre jucătorii străini ai celor 32 de țări calificate.

La pagina 4, avem un fotojurnal cu fotografii care îți taie respirația din rezervațiile naturale rusești, de unde veți afla poate cu surprindere că, începând cu 1917, Rusia are o tradiție istorică a protecției mediului și o zestre de 34,6 milioane de hectare strict protejate.

Iar la pagina 38, articolul de copertă al acestei ediții arată cum ultimele descoperiri din știință și tehnologie, progresele în antrenament, testare, nutriție, asistență medicală și echipament îi împing înainte pe sportivi.

 

Cătălin Gruia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*