Noua știință a somnului

La Philharmonie de Paris, compozitorul Max Richter dirijează o interpretare a piesei Sleep, muzică bazată pe știință care își propune să îi călăuzească pe ascultători printr-o odihnă revigorantă. Durează peste opt ore. Creierul treaz este optimizat pentru colectarea de informații, creierul adormit pentru consolidare. Noaptea comutăm de la înregistrare la editare. Foto: MAGNUS WENNMAN

Citește editorialul numărului de august 2018 al revistei National Geographic România.

Ca niște albinuțe în frenezia culesului, vrem să smulgem Existenței experiențe cât mai multe, mai intense, mai diverse. Ah, de-ar avea ziua 25 de ore! Cum să ne irosim în somn o treime din viață când orice oră dormită e pierdută pentru muncă, distracție, consum?

În mai toată istoria omenirii, somnul a fost respectat și chiar zeificat. Am apucat-o pe panta disprețului pentru Moș Ene recent, cam din vremea lui Thomas Edison, inventatorul pentru care somnul era „o absurditate, un obicei prost”.

Nimic mai greșit! Sprijinindu-se pe ultimele descoperiri ale științei, jurnalistul Michael Finkel ne arată cum somnul este „o coborâre întortocheată și bizară într-o lume alternativă”, o călătorie fantastică, frizând pe alocuri moartea și nebunia, pe care o facem în fiecare noapte. „Adevărata întrebare nu e de ce dormim. Ci de ce, având la dispoziție o asemenea alternativă incredibilă, ne mai deranjăm să stăm treji?”, spune el.

Reportajul ne poartă prin cele cinci stadii ale somnului. În primele două, creierul adormit trece de pe modul înregistrare la cel de editare, alegând bobul de neghină din tolba amintirilor zilei. 3 și 4 sunt stadii de dezactivare cerebrală intensă. E timpul pentru curățenie fiziologică. „Somnul din stadiul 4 nu e departe de comă. Deși recuperator și revitalizant, n-ai vrea să faci o supradoză”, spune Michael Perlis de la Universitatea Pennsylvania.

În stadiul 5, în somnul REM, înnebunim la propriu: visarea e o stare psihotică în care, în sfârșit, creierul e liber să experimenteze fără inhibiții, ca un Picasso excentric în atelierul său secret. Deși avem încorporată în cap mașinăria supremă de realitate virtuală, disprețuim darul miraculos al somnului. Dar e o nerecunoștință în necunoștință de cauză; habar n-avem ce trăim noaptea. Dar ați putea afla diseară. Măcar înainte de culcare, mai lăsați naibii ecranul!
La pagina 34 avem o poveste de(spre) adormit.

Cătălin Gruia

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*