Avanpremieră NG ianuarie 2021

Sumarul revistei National Geographic România, ediția din ianuarie 2021 • Nr. 213

Ediție specială – Anul în imagini

Patru fotografi NG reflectează asupra lui 2020

Eseu: De ce n-am putut întoarce privirile de la acest an plin de imagini șocante

Anul ca ne-a încercat

Cât putem duce oare? Morți de coronavirus care umplu morgile. Lupta pentru echitate rasială, contrată brutal. Pământul dat peste cap de lăcuste, uragane, incendii. Le putem duce? Și încă altele pe deasupra?

Pandemia a prins multe sisteme de sănătate slab aprovizionate cu materiale de urgență, situație exacerbată de reacțiile inegale ale statelor la criză. Medicul Gerald Foret își pune masca protectoare înainte să consulte pacienții cu COVID-19 de la spitalul „Our Lady of the Angels” din Bogalusa. Spitalul risca să rămână fără măști N95, așa că Foret a folosit o mască de respirator aflată la îndemână. Îi acoperea toată fața și îl apăra de particulele aeriene la intrarea în unitatea cu presiune nega-tivă în care erau tratați pacienții cu coronavirus. Foto: Max Aguilera-Hellweg

Anul care ne-a izolat

Înmormântări fără priveghi. Vizite de familie prin fereastră. Pahare ciocnite virtual. În toată lumea, miliarde de oameni s-au însingurat simultan, separați de cei apropiați și de mângâiere.

Anul în care ne-am pierdut speranța

Chiar și în vremuri teribile, se întâmplă lucruri extraordinare. Există cercetători care fac descoperiri promițătoare, activiști de mediu care reușesc să salveze locuri, plante, animale, mișcări sociale care schimbă fața lumii. Și există dragostea, în toate formele ei, care găsește întotdeauna o cale să se manifeste.

La Spitalul H Plus Yangji din Seul, un centru ambulator de testare e amenajat ca un șir de cabine telefonice, ca să împiedice contactul între pacienți și personalul medical. Probele din nas și gură se prelevează în mai puțin de trei minute, iar rezul-tatele sunt gata în patru până la șase ore. Experiența cu alte boli contagioase a pregătit Coreea de Sud pentru pandemia de COVID-19. Țara avea deja cadrul legal pentru anchetele epidemiologice, iar cei mai mulți locuitori au stat acasă și au purtat măști în public. Guvernul a colaborat cu sectorul privat ca să crească rapid numărul de testări. În țară există sute de locuri unde se poate face testul. Foto: Jun Michael Park

 

Pe copertă – La începutul pandemiei, când Belgia avea printre cele mai ridicate rate ale mortalității, Cédric Gerbehaye (mai jos) a fotografiat pentru National Geographic oameni care lucrau în spitale, centre de îngrijire pentru vârstnici și la morgi. Printre imaginile memorabile de atunci se numără chipul unui medic, brăzdat de urme de mască, o radiografie a unor plămâni infectați și două asistente în fața unui spital din Mons, unde îngrijeau pacienți cu COVID-19. Gerbehaye le-a găsit într-o pauză, tăcute, parcă prăbușite. Imaginea i-a amintit de alte asistente, fotografiate în zone de conflict. Gerbehaye a ridicat aparatul de fotografiat. Asistentele nici nu și-au ridicat ochii spre el. Măsurile drastice impuse de autorități au diminuat temporar numărul de cazuri de COVID-19. Dar când boala a revenit în forță, spre sfârșitul anului 2020, reporterul James Longman de la ABC News a descris Belgia drept „foarte posibil, epicentrul noii crize de coronavirus din Europa”.

Unde găsești revista National Geographic

La punctele de difuzarea a presei din țară, în benzinării, supermarket, Inmedio.

Poți avea ediția de ianuarie a revistei National Geographic în format digital de aici.

O poți comanda direct acasă sau la birou, prin curier, de aici.

1 Trackback / Pingback

  1. National Geographic: 2020 – Retrospectiva unui an de pomină | RoEvanghelica

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*