Balneoturism în România

Cea mai mare mofetă din lume e amenajată la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza.

Revista National Geographic Traveler, ediția de iunie 2021 – editorial

De: Cătălin Gruia, redactor-șef
Foto: Costas Dumitrescu

De la fereastra camerei 308 mă minunez de ceața deasă de afară prin care se profilează cei câțiva brazi din parcul complexului O3Zone din Tușnad. În câteva zeci de secunde ceața se evaporă cu totul, dezvelind o parte din versantul masiv de peste drum, încărcat de milioane de brazi de un verde întunecat, luminați în fâșii de diverse tonuri de galben de un soare dințos, filtrat de nori alburii pe un cer de un albastru marin.

E un peisaj înălțător, care dincolo de frumusețea estetică, are valențe medicale.Prelungind puțin metafora, ne dorim ca reportajul de la pag. 32 să ridice ceața necunoașterii, uitării sau indiferenței față de bogăția incredibilă de resurse naturale vindecătoare – ape minerale, nămoluri, mofete, saline terapeutice, aer ionizat – din stațiunile noastre balneoclimaterice.

În ciuda stofei de regină, multe au ajuns să fie tratate ca Cenușărese, dependente de sistemul biletelor de tratament subvenționate de stat. Cu investiții de modernizare și o politică națională de promovare serioasă, turismul balnear, cu tot alaiul său de servicii, de la strict medicale până la cele de tip wellness & SPA, ar putea fi unul dintre atuurile cele mai atrăgătoare ale României, inclusiv pentru străini.

„2021 se anunță un an al turismului medical. Mulți și-au amânat tratamentele alternative din cauza pandemiei. Pe de altă parte, foarte mulți oameni care au trecut prin forme grave de boală au nevoie de programe de recuperare”, spune Andrei Rusu, director de operațiuni la Ensana Health SPA Hotels Sovata.

Natura, istoria și cultura se împletesc armonios în Slănic Moldova. Foto: Mihai Florea

Descoperă sumarul acestei ediții.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*