Review Nikon D750

nikon d750 review

Text și foto: Gabriel Bușe

„Avem o țară frumoasă”, „Avem de toate” sunt afirmațiile pe care le-am auzit de-a lungul timpului de atâtea ori. Ultima vacanță petrecută în România m-a făcut să văd cu ochi și mai buni țara noastră, iar afirmațiile de mai sus s-au cimentat și in mintea mea. În această călătorie, în care am adăugat multe elemente la tabloul meu idilic al meleagurilor românești, am avut plăcerea să fotografiez și să testez ceea ce consider a fi etalonul aparatelor DSLR la acest moment, Nikon D750.

Fiind un utilizator de aparate Nikon, atât FX (D600) cât și DX (D7000), am fost foarte curios să fotografiez cu Nikon D750. Un aparat care a crescut în ochii mei pe măsură ce l-am folosit, și un aparat pe care îl apreciez și mai mult cu fiecare fișier RAW pe care îl procesez. După atâția ani de progres, D750 se prezintă prin caracteristicile sale ca un produs rafinat, îmbunătățit pe toate planurile, chintesența aparatelor DSLR.

Construcția aparatului este excelentă, corpul acestuia fiind solid, cu protecție sporită împrotriva apei și prafului. În mână aparatul se simte foarte bine, mai ales datorită prizei perfect profilate. Este cel mai comod DSLR pe care l-am ținut vreodată în mână, pur și simplu este o plăcere să lucrezi cu el! D750 pare că face corp comun cu mâna, iar utilizarea lui, chiar cu obiective mai mari și pentru perioade mai lungi de timp, este foarte confortabilă. Bravo Nikon pentru ergonomia atent studiată a corpului!

LCD-ul principal este o bucurie în utilizare. Mare de 3.2 inch și orientabil pe verticală. Șasiul pe care este construit pentru a fi orientabil e extrem de solid și nu cred că va ceda niciodată unei utilizări profesionale. Vizorul oferă o acoperire de 100%, este mare și luminos, iar odată ce te obișnuiești cu el nu vrei să mai revii la aparate cu un vizor mai mic. Din punctul meu de vedere, e tot ce-ți poți dori de la un vizor optic de calitate. Procesorul este unul de tip Expeed 4, prezent și la seria D4s. Înregistrarea imaginilor se face extraordinar de rapid, aparatul se simte cu o clasă peste D600. Navigarea, zoom-ul într-o fotografie afișată și derularea imaginilor se fac de asemenea foarte rapid si fără cusur.

Sistemul de autofocus este o revelație fața de tot ce am încercat până acum. Acolo unde alte alte aparate vânează focusul sau nu reușesc deloc să focalizeze, sistemul de focalizare de pe D750 (capabil să focalizeze în lumină foarte slabă, pana la -3EV) focalizează fără probleme. Pentru fotografia în lumină slabă sau de eveniment (acolo unde nu poți focaliza cu ajutorul lămpii de autofocus) sistemul de focalizare de pe D750 este un vis.

 

nikon d750 review

Calitatea imaginii este excepțională, fiind punctul forte al acestui aparat. Nivelul detaliilor este foarte ridicat și niciodată nu am simțit nevoia unei rezoluții mai mari decât cea oferita de cei 24Mpx. La vizualizarea imaginilor de pe un FX Nikon constați că acestea au ceva special. Detaliile, contrastul și gama dinamică ridicată le diferențiază față de un aparat DX sau mirrorless non-FX. Este percepția avută dincolo de criteriile științifice, care pot sau nu să confirme acest lucru.

În concluzie, poate că am folosit prea multe superlative în aceste rânduri și poate că locurile magice prin care am pășit au contribuit și la o experiență a fotografierii bazată în primul rând pe plăcere și apoi pe criterii tehnice, dar Nikon D750 s-a ridicat la înălțime. Un aparat foto creat special pentru a excela și pentru a face din experiența fotografierii un lucru atât de natural încât poți să te concentrezi pe compoziție, lumină și moment, fără să mai ai grija aspectului tehnic. A fost o reală plăcere să fotografiez cu Nikon D750, aparatul depășindu-mi așteptările. Iar în finalul acestui test, am spus că „Avem o țară frumoasă!”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*