Avanpremieră decembrie 2017

Sumarul ediției de decembrie 2017 a revistei National Geographic România  nr. 176

Reportaje

ÎN CĂUTAREA ADEVĂRATULUI ISUS
În timp ce învățații dezbat adevărurile din spatele celei mai enigmatice și mai influente figuri ale istoriei, săpăturile arheologice din Țara Sfântă cern faptele de ficțiune.
Text: Kristin Romey
Foto: Simon Norfolk

GENERAȚIA TEHNOLOGIZATĂ A AFRICII
Inovatorii și tinerii informaticieni formați aici speră ca soluțiile lor să genereze o adevărată revoluție, transformând continentul.
Text: Robert Draper
Foto: Ciril Jazbec

NOUL DRUM AL MĂTĂSII
Proiectul „Plecarea din Eden” a ajuns în locurile unde a început cu mult timp în urmă globalizarea.
Text: Paul Salopek
Foto: John Stanmeyer

Depeșe: MERGÂND PE SÂRMĂ
Pentru acrobații din Daghestan, viața, ca și munca, se desfășoară fără niciun fel de plasă de siguranță.
Text: Jeffrey Tayler
Foto: Jérémie Jung

Rubrici

EDITORIAL
Redactorul-șef Cătălin Gruia despre nevoia creierului uman de lectură serioasă.

EXPLOREAZĂ
Tradițiile: evoluția basmelor, ornamente de casă mare, sărbători religioase în lume, renașterea vechilor dansuri.

INSTINCT PRIMAR

VIZIUNI

FOTOGRAFIA TA

MAI DEPARTE

 

Pe copertă  Pentru acest „Cap al lui Isus” pictat de Rembrandt la finele anilor 1640, istoricii de artă cred că a fost folosit ca model, poate, un tânăr evreu care locuia în același cartier cu artistul, în Amsterdam.
Foto: Bridgeman Images

5 Comments

 1. Bună ziua,
  Având în vedere că revista dvs. apare într-o țară majoritar creștin-ortodoxă, era bine să vă informați și să scrieți numele Mântuitorului corect!
  IISUS, nu Isus!

 2. Buna ziua,

  Am citit cu mare interes articolul Dvs. Este bine documentat, insa cred poate fi imbunatatit daca ar include mai multe aspecte istorice si literare.

  Spre exemplu, trebuia spus ca singurul eveniment acceptat in unanimitate ca fiind istoric din cele 4 evanghelii este asaltul Mantuitorului Yeshua (numele nativ) asupra Templului, soldat cu eliberarea animalelor si alungarea vanzatorilor din Templu. Pana nu privim cu atentie cele 4 evanghelii ca pe o pagina de istorie scrisa de invingatori, adica de familia Flaviana din care se trage si Constantin, avand ca protagonisti principali pe Titus Flavius, Vespasian si Domitian, nu avem cum sa intelegem aceste lucruri.

  Vestea ce buna este o satira fina prin care isi anunta victoria Titus (79-81), Vespasian (69-79) si Domitian (81-96) deopotriva doritori a fi celebrati ca sfanta treime dumnezeiasca in cultul imperial roman (Biserica Romana) cu a caror episcopi (dregatori) Sfantul Apostol Pavel avea relatii de prietenie (scrie in Faptele Apostolilor). Cheia de descifrare a acestor lucruri este cartea Revelatiei (Apocalipsa) si lucrarile lui Iosif Flavian (sic!), fost general iudeu in Galileea in razboiul impotriva Romei, dintre care cea mai relevanta este istoria in care povesteste despre razboaiele romanilor contra iudeilor (Istoria Razboiului Iudeilor Impotriva Romanilor, editura Hasefer).

  Trebuie un strop de ratiune pentru a intelege ca Templul, mai ales pe timp de mare sarbatoare cand veneau iudeii din toate partile sa participe, era pazit atat de leviti si de politia Templului cat si de armata romana. Ori gestul Mantuitorului Yeshua de a pune stapanire pe Templu chiar si temporar, pentru a alunga de acolo animalele si slujitorii, impune un conflict armat in urma caruia autoritatile il vor vana cu o cohorta („speira”) de soldati inarmati si satui de revolte si incidente teroriste (injunghieri de oameni pe strada, asasinarea Marelui Preot, jefuirea aurului de la Templu si impartirea averilor la poporul sarac (haiducie sfanta), demonstratii uneori examplar de non-violente, alteori tragice).

  Tot Iosif Flaviu povesteste un incident in care soldatii romani isi ridica fustele de pe zidurile Templului pentru a-si bate joc de evreii adunati la sarbatoare, dupa cum a regizat si Mel Gibson in filmul cu scotienii (Braveheart). Pentru acest gest soldatii romani au fost imediat decapitati in public, astfel ca romanii faceau tot posibilul sa pastreze ordinea si linistea publica in timpul sarbatorilor de la Templu.

  Am tradus mai multe articole stiintifice si am mai multe detalii aici:

  http://iisus-omul.ro

  De asemenea, trebuie amintit faptul ca profetul Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul despre care scrie si Iosif Flaviu elogios si despre care spune ca invata poporul sa fie drept si milostiv botezandu-i in Iordan, si pe care il identifica cu liderul comunitatii de la Qumran printr-un citat din „Manualul de disciplina – Cu privire la cei ce urmeaza sa fie exclusi”, este prezent in basorelief deasupra de usile imparatesti, adica deasupra intrarii principale din altar in bisericile grec-ortodoxe din Romania. Pe atunci citarile nu se faceau cu bibliografie si paranteze drepte, nici macar cu ghilimele, ci se faceau fie incluzand direct textul cum este la Ioan 1:1 originalul din sanscrita veche, fie printr-o idee care rimeaza tipologic: spre exemplu tipologia familiei sfinte in Vechiul Testament (Avraam, Sara si slujnica Agar) si in Noul Testament (Zaharia, Elisabeta cea numita cea stearpa si Maria care ii slujea, fiind logodita cu dreptul Iosif). Pana si Fericirile din Predica Fericirilor rimeaza daca este luat in calcul paralelismul poetic.

  Dupa cucerirea Ierusalimului din 70 AD, la 4 ani de la aparitia cometei periodice Halley despre care a scris si Secretarul Casei Regale a României pentru aparitia din 1910, romanii au confiscat toate materialele profetice si scripturile evreilor, le-au studiat, le-au inteles mecanismele, si apoi fiara romana a carei suma gematrica trebuie scrisa cu cifre romane de mana pentru a obtine simbolul fatidic, a pus bazele mesianismului pasnic si aservit romanilor (crestinismul) si totodata a finantat si pus bazele iudaismului rabinic in care au fost reinterpretate si domolite profetiile mesianice.

  La urmatorul link gasiti un articol preluat si tradus cu permisiune din Jurnalul de Astronomie al Asociatiei Britanice de Astronomie, de RM Jenkins despre Steaua din Betleem si cometa 1P/Halley:

  http://povesteanasterii.ro

  Eu sper ca tinerii din ziua de maine sa nu mai fie spalati pe creier de guverne cu nasteri din fecioara fara cromozomul Y de la barbat, cand pana si Mesia Yeshua, sau Iisus Hristos, si-a recunoscut si mama si fratii de sange in mod public, si nu avea de ce sa nu o faca fiind un gest firesc. Oricine sesizeaza o diferenta oricat de mica intre a spune Mesia Yeshua respectiv Iisus Hristos a fost spalat in mod abuziv pe creier, si e valabil si pentru Iisus Cristos sau Iisus Christos sau Isus Cristos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*