Exploatarea animalelor

Plai Thong Bai are cam o jumătate de secol și e celebru în Thailanda din reclamele la berea Chang. Când e închiriat pentru festivaluri sau petreceri, este adesea pictat – urmele încă se văd în imaginea de mai sus. În țarcul său, e împiedicat cu lanțul de picioarele din față. Foto: Kirsten Luce / National Geographic

Editorialul revistei National Geographic, ediția din iunie 2019

Oamenii iubesc animalele. Asta nu este nicăieri mai evident decât la National Geographic, unde fotografiile cu animale primesc cele mai multe like-uri pe Instagram, articolele despre animale atrag trafic intens pe pagina web, iar animalele apar frecvent în paginile revistei. Dar iubirea aceasta îi poate împinge să le facă rău fără să știe. Luna aceasta, explorăm prospera industrie a turismului care are ca atracție animalele sălbatice – un bun mod de a le aprecia și susține dacă e aplicat corect. Dacă nu, e o exploatare cu consecințe nefaste.

Le-am trimis pe Natasha Daly, reporter, și pe Kirsten Luce, fotograf, în jurul lumii pentru a afla cum trăiesc animalele captive după ce pleacă acasă turiștii amatori de selfie-uri. Descoperirile lor sunt sfâșietoare. În unele destinații cu operatori lipsiți de scrupule, turiștii nu știu că animalele cu care interacționează cu atâta entuziasm au fost abuzate. „Nu știu că […] dacă elefanții și duc în spate și fac giumbușlucuri fără să-i rănească, e doar pentru că au fost «îmblânziți» cu metode dure în copilărie”, scrie Daly. „Sau că mulți dintre leneșii amazonieni luați ilegal din junglă mor după câteva săptămâni de captivitate.”

Și mai șocantă este descoperirea ei că elefanții de la o stațiune „eco” din Thailanda – unde clienții îi văd umblând liber pe proprietate – sunt aceiași care, la altă destinație de la doar câțiva kilometri distanță, cară turiști și fac numere de dresaj, adesea împunși cu o cange ascuțită.

Turismul în căutare de sălbăticiuni nu e nou. Dar astăzi este cu atât mai important să-l analizăm, pentru că acum există canale de socializare. Care dintre noi nu ar vrea să strângă în brațe un pui de tigru și să posteze fotografia? Asta până când aflăm realitatea: puii sunt luați de la mame la câteva zile după naștere pentru ca mamele să fie date din nou la montă. Și nimeni nu știe exact ce se întâmplă cu adorabilii pui când ajung adolescenți rebeli.

După cum a dezvăluit reportajul nostru, de prea multe ori industria aceasta profită de iubirea oamenilor pentru animale, exploatându-le pentru profit, de la naștere până la moarte.

Cu articolele de luna aceasta despre exploatarea animalelor și alte reportaje ale echipei noastre din Garda de Faună, sperăm ca acest subiect complicat să capete atenția meritată. E primul pas către asigurarea unui deznodământ cu adevărat fericit pentru animale.

Vă mulțumim că citiți National Geographic.

Sprijiniți jurnalismul de investigație al Gărzii de Faună (Wildlife Watch), donând pentru proiectul Societății National Geographic despre comerțul ilicit cu faună: donate.ngs. org/wildlife-watch.

Text: Susan Goldberg
Foto: Kirsten Luce
Citește sumarul ediției de iunie a revistei National Geographic România.

Pe copertă: Un leneș captiv privește din cușca lui, în Peru. Leneșii și alte animale – elefanți, tigri, delfini – suferă adesea de pe urma industriei turistice care are ca atracție animalele sălbatice. Foto: Kirsten Luce/National Geographic

1 Comment

  1. Bună ziua! Sunt studentă la jurnalism și mă interesează subiectul exploatării animalelor la circ sau sub alte forme. Vreau să lucrez un material pe această temă, mai cu seamă pentru că în ultimele luni, în România fenomenul e din ce in ce mai grav. Dacă știți pe cineva cu care pot vorbi despre subiect, m-aș bucura nespus să îmi dați de veste.

    Mult spor în ceea ce faceți!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*