
Redactorul șef al revistei National Geographic, Susan Goldberg, în dialog cu fotograful Joel Sartore
Un șobolan-cârțiță. Acesta a fost primul model al fotografului Joel Sartore în 2006, când a început să facă portrete de studio ale unor animale aflate în captivitate. Scopul: înregistrarea pentru posteritate a unor specii care într-o zi ar putea dispărea. Pentru a sublinia componenta de salvare a misiunii, Sartore a numit-o The Photo Ark (Arca Foto).
Când veți citi aceste rânduri, Sartore va avea probabil în Arcă aproape 10.000 de animale. Plănuiește să continue până la 15.000, ceea ce ar putea dura încă 10-15 ani. L-am întrebat despre proiectul lui, pe care îl prezentăm în această ediție specială despre specii sălbatice periclitate.
Dintre speciile pe care le-ai fotografiat și care au dispărut între timp, care este cea mai memorabilă?
Aș spune că brotăcelul-de-Panama, Ecnomiohyla rabborum. Acum câțiva ani mai era doar unul în viață, un mascul, la Grădina Botanică din Atlanta. Era ado-rabil. L-am fotografiat de trei ori înainte să moară [în 2016]. Mi s-a părut epic să fac acele fotografii pentru că știi că acest animal nu-ți va mai ieși niciodată în cale. În astfel de clipe mă gândesc: „N-o da în bară. Ar putea fi singura șansă a acestui animal de a i se spune bine povestea – și pentru totdeauna.”
Dar o specie periclitată memorabilă pe care ai fotografiat-o și care pare să își revină?
Vrabia-lăcustelor-de-Florida încă nu e salvată, dar revine. O iubesc; este o pasăre maro foarte mică și câtorva oameni le-a păsat de ea suficient ca să încerce s-o salveze. Există multe povești de succes: în Statele Unite, condorul californian, dihorul-cu-labe-negre, lupul cenușiu mexican, cocorul-alb-american, iar în Canada, marmota-de-Vancouver. Toate au coborât la nici două duzini, dar acum se recuperează, pentru că s-a lucrat la protejarea habitatelor lor și la lansarea unor programe de reprodu-
cere în captivitate care le-au salvat de la extincție.
Ce vrei să știe oamenii despre starea vieții pe Pământ?
Un raport interguvernamental recent spune că până la un milion de specii sunt deja pe cale de dispariție. Este o nebunie să credem că putem renunța la atâta viață fără ca asta să afecteze omenirea într-un mod profund și nega-tiv. Cea mai mare întrebare a vremurilor noastre este: ne vom trezi și vom acționa sau ne vom holba în telefoane până la dezastrul final? Obiectivul meu este să fac publicul să-i pese de criza extincției cât încă mai e timp să salvăm planeta și tot ce trăiește pe ea.
Arca Foto National Geographic și Joel Sartore – Vanishing: The World’s Most Vulnerable Animals este disponibilă aici.
Text: Susan Goldberg
Foto: Cole Sartore
Citește sumarul ediției din octombrie 2019 a revistei National Geographic România

Leave a Reply