Voci cu răsunet

Participanții la această paradă din 1913 din Washington, D.C. cereau dreptul de vot pentru femeile din SUA. Foto: arhiva National Geographic

Editorialul revistei National Geographic, ediția din noiembrie 2019

Prima scenă din istoria National Geographic nu include nicio femeie. S-a petrecut pe 13 ianuarie 1888, când 33 de oameni de știință și de litere s-au adunat într-un club cu pereți lambrisați din Washington, D.C. și au votat pentru înființarea Societății National Geographic. Arhiva noastră nu are fotografii de la eveniment, fiindcă nu s-au făcut – lucru aparent ironic de vreme ce, dacă National Geographic este cunoscută pentru ceva, e pentru documentarea vizuală a vieții pe Pământ.

Cu timpul, pe măsură ce creștea arhiva de imagini National Geographic – care astăzi cuprinde peste 64 de milioane de materiale fizice și digitale –, o altă istorie a fost documentată pe nesimțite: o cronică globală a vieții femeilor până în prezent. Fotografiile acestea, făcute în mare parte în ultimul secol, sunt instantanee ale vremii lor, care arată cum erau percepute și tratate și câtă putere aveau – sau nu – femeile. Imaginile scot în evidență ceea ce se numea „locul femeii” – concept care se schimbă chiar sub ochii noștri.

Veți vedea multe imagini de arhivă în acest număr special dedicat femeilor – primul în care toți autorii, fotografii și artiștii sunt femei. Cu ediția de față începem un an de articole pe toate platformele noastre, care vor explora viețile femeilor și schimbările masive prin care trec fetele și femeile de pe toată planeta.

Veți observa începutul schimbării într-o fotografie granulată din arhivă, de pe pagina anterioară. Prezintă o paradă din Washington, D.C. în care femeile cereau dreptul la vot – obținut prin ratificarea Amendamentului 19 la Constituția Statelor Unite ale Americii în august 1920. Articolele noastre din 2020 vor omagia centenarul acelei victorii. Dar, firește, a fost doar începutul.

Numărul de față documentează felul în care femeile din lumea întreagă își revendică drepturile civile, personale și profesionale. Se manifestă prin #MeToo și prin mișcările pentru salarii echitabile, începând de la studiourile din Hollywood și până pe terenul de fotbal. Se manifestă prin femeile care guvernează în Rwanda, susțin siguranța în India și sunt recunoscute în sfârșit ca pioniere inovatoare în domeniile lor.

În plus, în acest număr veți găsi interviuri și portrete ale unor femei de succes. Sunt cercetătoare și luptătoare pentru dreptate socială; avocate, filantroape, autoare, sportive; una este medic și tocmai s-a întors dintr-o zonă de război, alta este corespondent de război cu vechime. Patru dintre ele apar în topul Celor mai puternice femei ale anului 2018 alcătuit de revista Forbes.

Le-am pus aceleași întrebări tuturor acestor femei impresionante care cunosc lumea în care trăiesc și ne bucurăm să vă prezentăm fragmente din conversațiile avute. Fiecare s-a declarat sigură de un lucru: femeile care își urmează  convingerile pot depăși aproape orice obstacol. „Ignoră refuzul”, spune Christiane Amanpour, corespondent internațional CNN. Sau, în cuvintele jucătoarei de fotbal Alex Morgan din SUA, „Nu te descuraja pe drum.”

Drumul este o metaforă potrivită pentru povestea femeilor. În 1992, pe când eram redactor la un ziar, publicația mea și multe altele au proclamat anul respectiv Anul Femeii. De ce atunci? Pentru că acela a fost anul cu cele mai multe femei alese în Camera Reprezentanților (24 din 435) și cu cel mai mare număr de femei în Senat: 6 din 100. Reușitele acelea par naive acum, dar au fost aclamate ca vestitori ai unei schimbări reale.

WOMEN: The National
Geographic Image Collection reflectă viețile femeilor, cu fotografii impresionante, interviuri cu personalități marcante și povești ale fotografelor celebre. Albumul este disponibil în librării și pe shopng.com/books.

Așadar, ni se poate ierta scepticismul când se anunță din nou că situația femeilor se îmbunătățește. Dar de data aceasta, mie cel puțin mi se pare altfel. Este altfel. Sunt al zecelea editor National Geographic de la înființare și prima femeie în această funcție – lucru de neimaginat pe vremuri. La tot pasul, femeile ajung în poziții remarcabile: în afaceri, în știință, în drept. Sunt văzute și auzite așa cum vor, acum că, prin comunicarea instant și canalele de socializare, pot evita sistemele patriarhale care le înăbușeau altădată.

În prezent, cifrele chiar reflectă o schimbare. Numărul de femei alese în funcții publice a crescut enorm în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare de pe glob. Veți vedea o ilustrație a acestei schimbări în hărțile și graficele exclusive din numărul de față.

De-a lungul acestui proiect de un an vom prezenta exemple încurajatoare de femei care au obținut drepturi, măsuri de protecție și șanse noi în ultimul secol. Vom întâlni, fără îndoială, și cazuri în care rezultatul a fost altul: drepturi respinse, șanse refuzate, vulnerabilități exploatate, contribuții ignorate.

În peste 130 de ani de reportaje despre culturile lumii am observat cum inegalitatea se poate transforma în invizibilitate, până când cei oprimați aproape că nu se mai văd și nu se mai aud. Cu ocazia acestei aniversări, vrem să aducem în lumină mai multe vieți de femei și să introducem în conversație mai multe voci feminine.

Vă mulțumim că citiți National Geographic.

 

Numerele anterioare ilustrează evoluția reprezentării femeilor în revistă

Octombrie 1959: Prima femeie pe coperta NG a fost Eda Zahl, culegând arici-de-mare.
Septembrie 1964: O femeie din SUA în misiune: Rhoda Brooks, voluntar pentru Corpul Păcii.
Decembrie 1965: Jane Goodall, pionieră în primatologie, și cimpanzeii ei.
Ianuarie 2017: Avery Jackson, de 9 ani, a devenit primul personaj feminin transgender pe copertă.
Martie 2018: Astronauta Peggy Whitson deține recordul american de zile petrecute în spațiu (665).

Text: Susan Goldberg

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*