Avanpremieră NG noiembrie 2019

Foto: Linsey Addario

Sumarul revistei National Geographic România, ediția din noiembrie 2019 • Nr. 199

Femeile cer egalitate și putere în America
Femeile nu trebuie să mai accepte situațiile când societatea le rezervă un statut de subordonate.
Text: Michele Norris

Istoria în fotografii
Arhiva de imagini National Geographic conține milioane de cadre. Oare ce ne pot dezvălui ele despre viețile femeilor?
Text: Sarah Leen

Cum își modelează femeile viitorul
În multe societăți dominate de bărbați, femeile nu îi mai așteaptă pe ei să cedeze sau să împartă autoritatea. Și-au început deja marșulspre poziții de putere și privilegii cândva strict masculine prin campanii, proteste și participare publică. „Femeile găsesc forța de a lupta – spune una – în felul lor.”
Text: Rania Abouzeid
Foto: Lynn Johnson

Prosperitate, progres și pericol: un index
Cum măsurăm sentimentul de incluziune a femeilor, securitatea și discriminarea în lume.
Text: I. Berman-Vaporis, L. Parker și R. Wardley

Dreptul de a fi în siguranță
Femeile din India urbană își asumau riscuri doar mergând pe stradă. Acum există semne ale progresului prin programe tot mai numeroase care să facă spațiul public mai sigur și să le aplice sancțiuni mai dure atacatorilor.
Text: Nilanjana Bhowmick
Foto: Saumya Khandelwal

Pentru fetele din domeniul științific, acum este momentul
Ambiția fetelor de a performa în domeniul STEM este încurajată în sfârșit, iar unele dintre barierele care au frustrat generațiile precedente
sunt ridicate.
Text: Claudia Kalb
Foto: Dina Litovsky

În luptă
Pe măsură ce serviciile militare promovează femei, șansele de afirmare cresc incontestabil.
O fotografă de război veterană a documentat femeile războinice în timpul antrenamentelor și pe front, începând cu Statele Unite și sfârșind în zone de conflict din întreaga lume.
Text, foto: Lynsey Addario

Vorbește
Le-am pus câtorva femei notabile întrebări directe. Răspunsurile te pot surprinde.

Ellen Pao, Christiane Amanpour, Tarana Burke – Care e cea mai mare provocare pe care o au de înfruntat femeile astăzi?

Oprah Winfrey, Jacinda Ardern, Asha De Vos – Care e cel mai mare obstacol pe care l-au avut de depășit?

Tara Houska, Zhang Xin, Alex Morgan – Ce sfat le-ai da tinerelor din ziua de azi?

Kris Tompkins, Christine Lagarde, Chimamanda Ngozi Adichie – Ce va trebui să se schimbe în următorii zece ani?

Alicia Garza, Nancy Pelosi, Jennifer Doudna – Care e cea mai mare forță a ta?

Pe copertă

Sus, din stânga: studenta Janae’ Sumter, Colegiul Spelman, Atlanta; adolescenta Carolyn McDermott la  o fermă din Nebraska;  actrița Benedetta Buccelatto.  Mijloc: cercetătoarea Jennifer Doudna; femeie din Algeria; studenta kenyană Jessica Chege. Jos: femeie niponă, imagine colorată manual;  Jane Goodall în Tanzania; femeie drapată în mătase.

 

1 Comment

  1. Buna ziua,
    Sunt abonat al revistei N.G.Romania din May 2003 o data cu aparitia primului numar.Evident detin intrega colectie pe care am citit-o din scoarta in scoarta.Trebuie sa spun ca si in perioada ceausista reuseam din cand in cand sa intru in posesia unor numere pe care le citeam pe nerasuflate.
    De o bucata de vreme, cam de un an, revista a luat o cale care se distanteaza din ce in ce mai mult de ceea ce ar trebui sa fie o asemenea publicatie. Daca pana acum ea infatisa minunile si tainele acestei lumi, portretele unor oameni si comunitati cu problemele si bucuriile lor, miracolul vietii si al mortii pe aceasta planeta, mai nou ea incearca sa ne reeduce in spiritul globalismului, al neomarxismului militant,sexismului, al feminismului agresiv, al anticrestinismului si corectitudinii politice.Numarul 11/2019 a atins deja limita suportabilului. Este practic un manifest tipic marxist care nu face altceva decat sa promoveze imaginea unei femei desprinsa parca din creatiile lui Marx, Lenin, Gramschi, Huxley…Femeia care cu manusi de box „sparge fata”femeii din fata sa, care cu un AK 47 la sold secera fara mila femeile ce-i stau in cale, care isi lasa copii in educatia statului si pedaleaza voioasa prin SPA-uri, care sta pe strazi racnind pentru tot felul de „cauze” trasate in timp ce familia mananca prin fastfood-uri,care se joaca de-a omul de afaceri tocand bani ce nu-i apartin, femeia straina de morala publica, de familia asezata in jurul mesei, de traditii si simboluri. Femeia care nu are nimic de transmis pentru ca nu-si aminteste nimic, care se simte mereu agresata desi nimeni n-o agreseaza, care are mereu ceva agresiv de recamat agresiv. Acest numar incununeaza o serie inceputa cred ca de cam un an si probabil ca va continua inca mult de acum incolo.Numarul viitor va fi probabil dedicat anticrestinismului si luptei impotriva omului alb atoateoprimant.Sigur, inteleg perfect de unde vin banii si care este scopul lor.Revista asta pare sa nu mai fie ce s-a vrut a fi atunci cand fondatorii ei au plamadit-o. Deja cui ii mai pasa de fondatori. Niste „retrograzi incuiati”!Nu voi mai innoi abonamentul.Nu voi fi partas la aceasta campanie de reeducare neomarxista. Probabil ca nimanui nu-i pasa, un abonament in plus sau in minus nu mai conteaza…As fi vrut ca atunci cand nu voi mai fi aceasta colectie a mea sa o donez unei scoli dintr-un sat si acolo poate ca intr-o zi un copil sa citesca cu nesat si sa hotarasca sa devina cosmonaut sau marinar, sau explorator si sa transmita copiilor lui la rand-i iubirea pentru aceasta lume…Nu s-a putut, nu-i pot recomanda sa citesca manifeste feministe corect politice. Nu femeia cu pumnul ridicat trebuie sa fie pentru el imaginea femeii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*