Ce viitor are planeta?

Editorialul revistei National Geographic, ediția din aprilie 2020

Zicala este atât de cunoscută, încât majoritatea dintre noi pot termina fraza: Cei care nu își aduc aminte de trecut… sunt condamnați să îl repete.

E tocmai bună luna aceasta, când marcăm cea de-a 50-a aniversare a Zilei Pământului. Cu această ocazie, am creat primul număr „cu două fețe” al National Geographic – practic, două reviste într-una – ca să revedem momente-cheie în protecția mediului din ultima jumătate de secol și să ne gândim la lumea pe care o vor popula descendenții noștri în 2070, la a 100-a aniversare a Zilei Pământului.

Se proiectează două scenarii

Pe copertă este un Pământ înverzit. Bun venit în viziunea optimistă a autoarei Emma Marris, care vede o lume schimbată – nu putem anula o parte din răul făcut –, dar una în care tehnologiile vor fi folosite pentru „a hrăni o populație mai mare, a furniza energie pentru toți, a începe anularea schimbărilor climatice și a preveni majoritatea extincțiilor”, scrie Marris. „Dorința de acțiune a publicului ia cu asalt străzile… Ca în 1970, plutește din nou în aer electricitatea schimbării de paradigmă culturală. Cred că vom construi un 2070 bun.”

Apoi întoarceți revista pe partea cealaltă, cea cu Pământul mai maro. Elizabeth Kolbert se așteaptă la un nou normal cu „inundații în zile însorite”, când mareea înaltă va trimite apa peste orașele americane de coastă, de mică altitudine, iar majoritatea atolilor vor fi nelocuibili. E o lume cu secete mai lungi, valuri de căldură mai ucigătoare, furtuni mai violente și altele. „Aș putea enumera la nesfârșit efectele periculoase ale schimbărilor climatice”, scrie Kolbert, „dar atunci s-ar putea să vă opriți din citit”. Ea nu vede nicio dovadă că vom aborda aceste și alte amenințări suficient de repede pentru a le împiedica să copleșească natura și pe noi.

E imposibil de știut cine are dreptate. Articolele din acest număr reflectă realități divergente. Când citesc despre tinerii care preiau mișcarea ecologistă, mă simt încurajată. Apoi văd fotografiile lui Pete Muller, cu un peisaj afectat pe care nu îl vom recupera niciodată. Ceea ce știu este că avem sarcina să documentăm ce se întâmplă în fapt, să înregistrăm fotografic ce s-a schimbat pentru totdeauna și ce putem salva și să furnizăm informații care să ne dea tuturor posibilitatea de a avea un impact.

Vă mulțumim că citiți National Geographic.

Text: Susan Goldberg

Unde găsești revista National Geographic

La punctele de difuzarea a presei din țară care au rămas deschise.

Poți avea ediția de aprilie a revistei National Geographic în format digital pentru 0,99 dolari, de aici.

Poți comanda revista de aici, prin curier, și primești cadou un număr al National Geographic Traveler.

Descoperă sumarul ediției de aprilie > aici.

Foto: Pete Muller

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*