Viață dată peste cap

„Din cauza echipamentului purtat de cadrele medicale mereu de veghe, rareori am știut cu cine vorbesc la unitatea de primire urgențe a spitalului din Negrești-Oaș”, spune fotograful Remus Țiplea.

Editorialul redactorului șef al National Geographic și National Geographic Traveler, Cătălin Gruia

Puțini dintre noi auziseră de SARS-CoV-2 la finele anul trecut, deși alți doi membri ai familiei Coronaviridae ne-au vizitat în ultimele două decenii. SARS-CoV (Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever), pornit în 2002 din sudul Chinei, a dat o primă raită pe glob provocând 774 de decese în doi ani. MERS CoV, apărut în 2012 în Arabia Saudită, a costat circa 1.000 de vieți și circulă nevaccinat și în prezent. 

Până la 19 mai 2020, data când scriu aceste rânduri, SARS-CoV-2 (Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever 2), care duce la COVID-19, făcuse deja 318.201 de victime în numai 5 luni. Tăvălugul său a dat peste cap satul global, semănând panică și dezbinare în sufletele întregului furnicar uman. Pentru cei mai mulți, măsurile excepționale de izolare socială luate de autorități reprezintă un gest reflex nobil al Umanismului, pentru care viața omului este neprețuită. Dar sunt destui și cei pentru care aceleași măsuri sunt disperat-pompieristice, sinucigașe economic și nesustenabile psihologic. 

Când furtuna continuă să facă ravagii, cum să speri că poți face sens într-o problemă scrisă cu litere gigantice, până la cer?… 

Despre chestiunea literelor la proporții imposibile am citit cândva în Republica, unde Socrate le cerea interlocutorilor să schimbe macazul (după ce se învârtiseră în jurul cozii discutând despre dreptate fără să ajungă la niciun rezultat în toată Cartea I) și să analizeze cazul unui stat ideal, în speranța că citind aceeași chestiune, dar scris cu litere mai mari, vor putea înțelege mai ușor cum vine treaba cu dreptatea individului. Așa că, într-una dintre desele noastre convorbiri telefonice, l-am rugat pe fotograful Remus Țiplea să țină un jurnal de pandemie în orașul său. Dacă tot ne lipsește un telescop prin care să luminăm fenomenul la scară globală, poate lucrurile se văd mai clar la microscop, într-un orășel de provincie, unde problemele pandemiei sunt scrise cu litere mai mici, la o dimensiune mai umană. 

A trăi într-o comunitate mică vine la pachet cu multe avantaje jurnalistice, printre care accesul excepțional la diversele fațete ale subiectului. 

„Am avut norocul de a fi acceptat atât în spital, cât și la poliție, în biserică sau la stână, în casele prietenilor sau pe la magazine. Nici în trecut și nici acum nu am pozat de dragul senzaționalului. Am încercat să fiu echilibrat. Nu am adus osanale, dar nici nu am umblat numai după gunoiul de sub preș. Și ușile mi-au rămas mereu deschise”, spune Remus Țiplea. 

Pe copertă: În Sâmbăta Mare, preotul ortodox Adrian Bucșa sfințește Paștile la biserica veche din Negrești-Oaș, pe care le va duce la ușile credincioșilor ajutat de voluntari. Foto: Remus Țiplea

Descoperă sumarul ediției de iunie 2020 a revistei National Geographic România >>> aici.

Unde găsești revista National Geographic

La punctele de difuzarea a presei din țară, în benzinării, Inmedio, supermarketuri.

Poți avea ediția de aprilie a revistei National Geographic în format digital pentru 0,99 dolari, de aici.

Poți comanda revista direct acasă de aici, prin curier.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*