
Editorialul redactorului șef al National Geographic și National Geographic Traveler, Cătălin Gruia
Pe a treia planetă de la Soare, o țesătură vie de sisteme dinamice interconectate produce apă, oxigen și hrană pentru toate ființele. Sub capota acestui mecanism incredibil, munții, pădurile și oceanele sunt motoarele principale care torc la unison pentru susținerea vieții pe Pământ. Dezechilibrarea lor, provocată de activitatea umană recentă, e resimțită în impactul tot mai amenințător al încălzirii climatice.
În primăvara anului trecut, National Geograhic Society, în parteneriat cu Rolex, au lansat inițiativa Perpetual Planet, o serie de cinci ani de expediții științifice pentru explorarea, studierea și documentarea schimbărilor accelerate care afectează marile sisteme de susținere a vieții (munții, pădurile tropicale și oceanele).
Prima dintre ele, Expediția Everest din aprilie-iunie 2019, și-a propus să înțeleagă mai bine impactul încălzirii globale asupra sistemelor montane și a rolului lor ca turnuri de apă pentru aproape două miliarde de oameni.
A fost cea mai mare expediție științifică din istorie pe Everest, încercând să facă lumină și în câteva puncte (încă) oarbe pentru știință (cum ar fi tiparele vânturilor înalte sau cele ale ninsorilor care „hrănesc” ghețarii enormi de la peste 5.000 m).
Everestul e printre puținele vârfuri cocoțate deasupra Jet Stream-ului subtropical – unul dintre culoarele înguste de vânturi turbate care înconjoară Planeta, influențând toate variabilele ecuației meteo globale, de la mersul furtunilor la cel al sezoanelor agricole.
Expediția Everest a inclus 34 de geologi, glaciologi, geografi și climatologi care au avut proiecte de teren pe munte și în Valea Khumbu. Cireașa de pe tort a fost instalarea a cinci stații meteo automatizate la diferite altitudini, ce vor furniza date noi despre efectele schimbărilor de climă asupra Acoperișului Lumii.

Descoperă sumarul ediției de iulie 2020 a revistei National Geographic România >>> aici.
Unde găsești revista National Geographic
La punctele de difuzarea a presei din țară, în benzinării, Inmedio, supermarketuri.
Poți avea ediția de iulie a revistei National Geographic în format digital pentru 0,99 dolari, de aici.
Poți comanda revista direct acasă de aici, prin curier.
Leave a Reply