Cealaltă distanțare

O călătorie în timp te ajută să muți lupa fixată obsesiv pe COVID și să plasezi chestiunea într-un context mai larg. Omenirea a supraviețuit multor pandemii de ciumă, variolă, cocoliztli 1 și 2, gripă spaniolă, asiatică, rusească, holeră, HIV. Nu a fost niciodată ușor, dar de fiecare dată ne-am descurcat! Foto: Charlie Hamilton James

Editorialul redactorului șef al National Geographic și National Geographic Traveler, Cătălin Gruia

 

Text: Cătălin Gruia

Foto: Charlie Hamilton James

Dacă vei supraviețui acestei pandemii, cum este foarte probabil să se întâmple, ce ți-ar plăcea să le poți spune nepoților pentru 20-30 de ani despre cum ți-ai trăit COVID-ul? Închide ochii și imaginează-ți povestea cât mai în detaliu și cu maximum de onestitate (țintim la un documentar, nu la o ficțiune). Apoi, fă tot posibilul s-o pui în practică începând chiar din clipa asta. Iată sfatul profului de filozofie de la Wright State University, William B. Irvine, în ultima lui carte, The Stoic Challenge.

Anul acesta s-a vorbit mult despre distanțarea fizică. Însă distanțarea psihologică, redescoperirea modernă a unei dintre strategiile de management emoțional inventate de stoici, este cel puțin la fel de importantă pentru sănătatea mentală.

În viață există lucruri pe care le poți controla, și altele pe care nu le poți controla – observaseră ei. Soluția lui Epictet era să te concentrezi pe cele în puterea ta, precum opinia, intențiile, caracterul.

Când ți se sparge o țeavă în baie, beleaua nu este atât țeava în sine, ci toată apa care îți inundă casa. La fel, de cele mai multe ori, nu ne fac să suferim atât evenimentele în sine, cât felul în care le interpretăm. Problema mai mare o reprezintă emoțiile negative care îți inundă viața. Rama în care încadrăm tabloul celor ce ni se întâmplă este în puterea noastră și ea face diferența între sentimentul de control și o inundație de emoții negative. Rama preferată a stoicilor era cea a acceptării provocării Sorții. Treaba zeilor era să inventeze tot felul de experimente cu care să ne testeze. Treaba omului – să găsească de fiecare dată soluția.

Când îmbrățișezi provocările vieții – ca pe probe de antrenament care te întăresc – scapi automat de emoțiile negative asociate, care îți fac mai mult rău decât problema în sine.

Tu ce o să alegi apropo de întrebarea cea dintâi: rama furiei, a fricii sau a acceptării provocării?

Pe copertă
Medicul Gerald Foret își pune masca înainte de avedea pacienții cu COVID-19 la Spitalul Our Lady of the Angels din Bogalusa, Louisiana. Foto: Max Aguilera-Hellweg

 

Descoperă sumarul ediției de august 2020 a revistei National Geographic România >>> aici.

Unde găsești revista National Geographic

La punctele de difuzarea a presei din țară, în benzinării, Inmedio, supermarketuri.

Poți avea ediția de iulie a revistei National Geographic în format digital pentru 0,99 dolari, de aici.

O poți comanda direct acasă sau la birou, prin curier, de aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*