
Ediție specială NG – Planetă sau Plastic – Citește editorialul redactorului șef al National Geographic și National Geographic Traveler, Cătălin Gruia
Text: Cătălin Gruia
Foto: Hannah Whitaker
Reportajele din această ediție specială nu sunt anti-plastic. Așa ceva nici că s-ar mai putea scrie. Materialele plastice „au ușurat călătoria în spațiu și au revoluționat medicina. Fac ca mașinile și avioanele să fie mai ușoare, economisind combustibil. Sub formă de folii lipicioase, extind durata de viață a alimentelor proaspete. În airbaguri, incubatoare, căști de protecție etc., salvează vieți în fiecare zi”, spune jurnalista Laura Parker în articolul de la pag. 6.
Povestea noastră de dragoste cu plasticul a devenit toxică doar în conjuncție cu prețul său de producție minuscul și cultura noastră bazată pe risipă cu majuscule. Mă număr printre cei convinși că nu suntem răi și egoiști prin natura noastră, ci mai degrabă inconștienți și neinformați.
Aflați acum, vă rog, că folosim anual o mie de miliarde de pungi de plastic pentru cumpărături, pe care le aruncăm a doua zi. Că la nivel global cumpărăm în fiecare minut un milion de PET-uri cu diverse băuturi. Că jumătate din tot plasticul făcut vreodată s-a produs în ultimii 15 ani și că producția se va tripla în următorii 25 de ani. Că reciclăm doar 18% din el.
Apocalipsa plasticului este a doua cea mai mare problemă a omenirii după încălzirea globală. Dacă or mai exista sceptici în legătură cu prima, cea de pe locul doi îți sare în ochi oriunde ai întoarce capul.
Plasticul s-a infiltrat în orice colț al planetei, inclusiv în ființele vii. Milioane de tone de particule de plastic ajung în ocean în fiecare an. În timp, se fărâmițează în fragmente și mai mici, pe care animalele marine le iau drept hrană. Pe ele le cam termină…
Ce nu se știe încă? Nu se știe sigur dacă microplasticul înghițit de animalele care ajung în farfuriile noastre ne îmbolnăvește și pe noi. Cert e că acești purici din plastic, mai mici de 5 mm, sunt peste tot, de la aerul pe care îl respirăm la apa pe care o bem, de la ce punem în farfurie până la ce punem pe noi. Ce-i de făcut?
Descoperă sumarul acestei ediții >>> aici.
Leave a Reply