Muntenegru – mica bijuterie europeana

Muntenegru

Skadar Lake National Park Montenegro – Jonathan Andrew/National Geographic Society/Corbis

Muntenegru, nume dat de navigatorii venețieni, este  mica republică ex-iugoslavă devenită independentă în anul 2006. Are o suprafață de circa 13.812 km² respectiv cam cât suprafața a două județe din țara noastră. Se învecinează la sud cu Albania, la vest cu Croația și Bosnia-Herțegovina iar, în sud cu Marea Adriatică. Populația depășește cu puțin 600.000 de locuitori.

Eldorado puțin cunoscut, această țară este o adevarată minune a naturii. Scriitorul călător francez de origine spaniolă Charles Yriarte numea Muntenegru, în cartea  sa „Țărmurile Adriaticii și Muntenegru”, apărută în 1878 „unul dintre cele mai frumoase locuri ale Pământului”. În Evul Mediu, navigatorii venețieni văzând pădurile întunecate, de pini, de pe pantele Munților Lovčen, au botezat ținutul „Monte Negro”. În pofida unei scurte deschideri spre Adriatica, Muntenegru se află între vârfurile calcaroase ce depășesc pe alocuri 2500 metri altitudine o puternică fortăreață naturală. Mai mult de jumătate din suprafața țării se află la peste 1000 metri, dar există și zona mediteraneană unde falezele alternează cu plajele de nisip sau pietriș.

Muntenegru, adăpostește impresionantul canion Tara, al doilea din lume ca marime după Grand Canion, din SUA, cu o adâncime de 1300 metri care, din orice unghi ar fi privit iți taie respirația. De asemenea,  trebuie amintită aici și Rezervația Națională Durmitor, ocrotită prin lege, pentru spectaculozitatea peisajelor și a speciilor de faună și floră, de către UNESCO. Litoralul muntenegrean este o adevarată revelație ce cuprinde câteva stațiuni deosebite și peste 115 plaje una mai frumoasă și mai curată ca alta. Una, dintre aceste stațiuni este etalon pentru toată riviera muntenegreană. Este vorba de Budva.

BUDVA- MIRACOLUL ADRIATICII

Drumul îngust serpuiește printre munții de peste 2000 de metri. Serpentinele și tunelele se întind pe sute de kilometri. De o parte a drumului se înalță pereții muntelui, de cealaltă parte se cască haul. Transfăgărășanul nostru este o joacă, față de acest drum… După ce strabați câteva sute de kilometri pe serpentine și te simți de parcă tocmai ai coborat din  montagne russe, în fața ochilor munții se „dau” la o parte ca o adevarată cortina și, înconjurată de munți, privirii i se dezvăluie în toată splendoarea sa, marea.

Am ajuns la Budva – perla litoralului muntenegrean dupa aproape 24 de ore de drum…

O șoșea străjuită de palmieri coboară spre plajă iar, în spate se ridică semeț spre cer muntele. Cerul este acoperit  de pete mici de nori… Cred ca am murit și sunt în Rai ! Trebuie să mă ciupesc pentru a-mi da seama ca totul este real și nu este un vis. Plaja este îngustă, curată cu nisip sau pietriș. La câțiva pași se află un mic și foarte cochet  port de iahturi de la cele mai simple până la cele mai sofisticate. Nu departe de port se află cetatea Stari Grad (Cetatea Veche),  ce pătrunde ca un vapor în mare ocupându-și locul printre iahturi. Lângă cetate pe o distanta de 1 kilometru se intind plajele Mogren I si Mogren II. Ca sa ajungi la ele trebuie să treci pe lângă pereții de stâncă ce se ridică înfiorător și care îți dau impresia că sunt gata să se prăvălească.

Plaja Mogren, este locul fericit în care muntele sărută marea. Peretele stâncos este îngenuncheat de mare.

În cealaltă parte a stațiunii se află plaja Becici, cu apă de o claritate uimitoare iar, plaja este plină de pietricele de toate culorile, ca  un veritabil mozaic la țărm de mare…

Orașul vechi este o adevarată delectare, o Veneție în miniatură din care lipsesc doar canalele și gondolele, în rest, atmosfera este aceiași ca în Veneția…

Părăsim cu nostalgie acest tărâm de vis, cu dorința nemărginită de a ne întoarce cât de curând. În această perlă a geografiei Balcanilor de Vest, a rămas o parte din inima celor ce au cunoscut-o.

Călător prin lume,

Mircea PELEA

prof. Geografie și Cultură civică

Școala Gimnazială nr. 16

Școala Gimnazială nr. 21 „Liviu Rebreanu”

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*