Un colt din Tinutul Buzaului – Sarea de Buzau

Nu departe de Bucuresti, in Subcarpatii Buzaului, Tinutul Buzaului are o multime de locuri  presarate cu izvoare sarate, unde localnicii vin si iau saramura gata preparata pentru muraturile de iarna.

Sunt multe astfel de locuri acolo datorate prezentei sarii. Dar sarea nu este singurul element important…

Alte doua bogatii sunt prezente aici: petrolul, in zona Berca si chihlimbarul, in zona Colti.

In cuprinsul fiecareia se intalnesc numeroase elemente structurale geologice si geomorfologice, rezultate in urma framantarilor pamantului de-a lungul timpului geologic si a proceselor  intense de alterare.

In zona Lopatari – Manzalesti, in bazinul superior al Slanicului de Buzau, blocurile de sare inglobate in argila apar la suprafata in bazinele raurilor Jgheab, Meledic, Paraul Sarat, sub forma unor structuri diapire. In cateva puncte se observa substratul argilos roscat, ce imprima o structura  de tip laminar. La suprafata structurilor diapire apar numeroase lapiezuri – urme ale dizolvarii, iar izvoarele sarate formeaza frumoase eflorescente.

Platoul Meledic este un carst dezvoltat in sare, cu numeroase forme geomorfologice tipice acestui relief: doline, uvale, lapiezuri, pesteri, avene, cu dimensiuni foarte mari. Acest platou a fost declarat rezervatie naturala mixta (geologica, speologica, zoologica, botanica) inca din 1973, cu o suprafata de 67.5 ha, extinsa in urma constituirii Sitului Natura 2000, la circa 150 ha. Dintre speciile faunistice ocrotite, se intalnesc scorpionul si broasca testoasa de uscat. Mai intalnim numeroase pesteri, o vegetatie de saratura, dar si paduri de pin si tufe de catina alba. Pe substratul sarat, apar depresiuni in care s-au format lacuri cu apa dulce. De curand Platoul carstic de la Meledic a intrat in custodia Universitatii Ecologice din Bucuresti.

In aceasta zona mai apar doua puncte de interes, monumente ale naturii, care nu sunt legate de prezenta sarii. Primul, situat in comuna Manzalesti, la confluenta raului Slanic cu paraul Jgheabului, reprezinta o forma piramidala alb-cenusiu verzuie, un tuf vulcanic dacitic, martor al eroziunii hidraulice si eoliene, prins intre stratele de marne si gresii ce au pozitie aproape verticala, cunoscut sub numele „La Grunj” (cu sensul de grumaz) sau „Piatra Alba” .

Al doilea, legat de prezenta petrolului ce se exploateaza mai la sud (zona Berca), situat in comuna Terca, este un fenomen geologic datorat emanatiilor de gaze ce ies permanent din pamant si care ard continuu, denumit „Focul Viu”.

Culmile domoale ale Platoului Meledic, cu pajisti intinse, padurile de pin, formele ciudate pe care le intalnesti la tot pasul, iti incanta ochiul creandu-ti un sentiment de liniste si confort.

Autori: Florina Petre – profesor grd. I de Geografie, Catalina Serban – profesor dr. de Geografie;

Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria”, Bucuresti,

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

Foto: Florina Petre

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*